Groningen wil Eemshaven met 600 hectare uitbreiden

14-04 | |
Landbouwpercelen bij de Eemshaven. - Foto: ANP
Landbouwpercelen bij de Eemshaven. - Foto: ANP

De provincie Groningen heeft plannen gepresenteerd om de Eemshaven met 600 hectare uit te breiden. LTO Noord spreekt van opoffering van landbouwgrond.

De uitbreiding van de Eemshaven moet het gebied aantrekkelijker maken voor bedrijven in waterstof, high-tech, de auto-industrie, windenergie en batterijen.

Volgens de provincie, die het masterplan voor de uitbreiding samen met de naburige gemeente Het Hogeland bekendmaakte, stijgt de vraag naar grote lappen grond bij bedrijven die zich in Noordoost-Groningen willen vestigen. De akkers ten zuiden van de Eemshaven zouden daarom een logische uitbreiding van het industriegebied zijn. Dit levert de regio ook meer banen op voor alle opleidingsniveaus, verwachten de gemeente en het provinciebestuur.

Kritiek

Onder inwoners van nabijgelegen dorpen klinkt kritiek, zo meldt Dagblad van het Noorden. Zo vrezen ze landschapsvervuiling door de geplande windmolens en de komst van kolossale bedrijfsgebouwen. Ook hekelen ze tegenover de krant de in hun ogen overhaaste besluitvorming, waardoor ze voor een voldongen feit zouden staan.

Groningen en de gemeente Het Hogeland beloven dat de woonfunctie van dorpen als Koningsoord, Oudeschip en Nooitgedacht zoveel mogelijk behouden blijft. Zo komen er onder andere buffers tussen bedrijventerreinen en woonwijken met water en groen.

LTO Noord: vruchtbare landbouwgrond bedreigd

LTO Noord is tegen onteigening van landbouwgrond in de Oostpolder voor de uitbreiding van de haven. Volgens de boerenorganisatie wordt 500 hectare vruchtbare landbouwgrond bedreigd. Andere bronnen spreken van 600 hectare. Provincie en gemeente zouden de gronden willen verwerven via de Wet Voorkeursrecht.

LTO Noord regiobestuurder Lammert Westerhuis: “Alweer wordt als eerste landbouwgrond opgeofferd. Er moet beter naar alternatieven worden gekeken. We vinden het jammer dat buitendijkse uitbreidingen niet worden bestudeerd. Als landbouwgrond toch een andere bestemming krijgt, doe dat dan met compensatie van landbouwgrond op een andere plek.” Hij wil ook opheldering over de gevolgen voor de stikstofruimte in het gebied.

Jonge boeren vrezen gevolgen voor grondmarkt

Groningse jonge boeren maken zich intussen grote zorgen over hun toekomst door de mogelijke beslaglegging op de 600 hectare landbouwgrond. Het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) vreest de gevolgen voor de grondmarkt, omdat de druk op landbouwgrond hierdoor nog groter wordt. Bedrijfsovername wordt hierdoor kostbaarder, zeker in tijden van extensivering van de landbouw.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.