Groot aanbod bloemkool drukt prijsvorming

Tot eind vorige week bleef de stuksprijs voor bloemkool rond 70 cent hangen, deze week ging er nog wat van de prijs af.

Er wordt nu veel gesneden, nog steeds als gevolg van de hitte eind augustus/begin september.

Schommelingen in het aanbod

Voor elk bloemkoolras is het aantal groeidagen bij benadering bekend, maar dan moet het weer geen roet in het eten gooien. Vooral warm weer kan parten spelen, leidend tot uitstel van de koolaanleg. Die kool rijpt wel af, maar later dan de bedoeling was. Dat leidt tot schommelingen in het aanbod. Zo ook op dit moment, met een hausse aan bloemkool.

Clarina nu oogstrijp

Clarina is in deze periode van het jaar een veelgebruikt ras, waarin zich tot en met de laatste planting wel kool heeft gevormd. Plantingen met Clarina van half juli hadden geoogst moeten zijn, maar zijn door het hittegolfje in de laatste week van augustus vertraagd. Deze bloemkool is nu oogstrijp, samenvallend met latere plantingen die zich – niet meer gehinderd door de hitte – wel aan het ingeschatte aantal groeidagen houden. Het gevolg is een groot aanbod, zodanig dat ook in het afgelopen weekend veel kool geoogst moest worden.

Afname aanbod bloemkool

Insiders schatten dat deze situatie nog zo’n 7 tot 10 dagen aanhoudt, gevolgd door wat trager groeiende rassen. Dat kan dan weer leiden tot een afname van het aanbod, met oplopende prijzen.

Prognose: Als grote aanbod is weggewerkt, is er weer ruimte voor oplopende prijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.