Groot aanbod tarwe drukt lokale prijzen

10-08 | |
De graanopbrengsten in Nederland zijn heel goed. - Foto: Peter Roek
De graanopbrengsten in Nederland zijn heel goed. - Foto: Peter Roek

Op de lokale graanmarkten is het rustig. De prijzen blijven een beetje rond € 300 per ton zitten.

De graanbeurs in Groningen noteerde eerder deze week stabiel voor voertarwe en voergerst op respectievelijk € 304 per ton en € 284 per ton. De beurscommissie maakte de opmerking dat het oogstaanbod druk op de prijzen zet ondanks de droogte in Europa.

Goede graanopbrengsten

De graanopbrengsten in Nederland zijn heel goed en liggen een paar ton boven de opbrengsten van vorig seizoen; tarwe met resultaten van 75 tot 85 kilo per hectoliter. De oogsten zijn groot, waardoor iedereen het graan wel kwijt wil. Veevoerfabrieken krijgen iets meer geleverd van boeren uit de omgeving, waardoor het aanbod groter is dan de vraag.

Verder wordt er voorzichtig ingekocht, omdat er nog steeds veel onzekerheden in de markt zijn. De situatie in Oekraïne is niet ineens opgelost nu een aantal schepen zijn uitgevaren. De uitvoer van graan vanuit Oekraïne verloopt namelijk niet heel soepel. De schepen die sinds het begin van de oorlog gereserveerd zijn voor ladingen proberen het land te verlaten. Deze bulkschepen vervoeren voornamelijk mais, waarvan de kwaliteit door de lastige bewaaromstandigheden aangetast kan zijn. En verladers blijven voorzichtig om schepen naar het Zwarte Zeegebied te laten gaan, mede door sterk gestegen verzekeringskosten.

Maisinvoer loopt voor op vorig jaar

De EU-invoer van mais loopt ondanks onzekerheden in de wereld voor op vorig jaar (+45%). Er is tot en met 7 augustus bijna 2 miljoen ton mais ingevoerd door de EU. Dat was een jaar geleden in dezelfde periode 1,4 miljoen ton mais. Het aanbod mais vanuit Brazilië is ruim. Normaliter levert Brazilië tot in oktober op de wereldmarkt. Momenteel wordt er ook voor de eerste maanden van 2023 geoffreerd.

Brazilië heeft seizoen 2021-’22 een oogst van 116 miljoen ton mais binnengehaald, waar dat het voorgaande seizoen 87 miljoen ton was. Voor seizoen 2022-’23 heeft het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) de Braziliaanse maisproductie op 126 miljoen ton gezet.

Watertekorten Europa

Verder heeft het watertekort in Europa gevolgen voor de opbrengsten van mais, voornamelijk in Frankrijk en Italië. Internationale maisprijzen bewegen daardoor begin deze week weer iets omhoog.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer