Skip to content

Groot onderzoek naar inkomenspositie boer en tuinder

Updated on:
Handel
Nieuws
Telers witte kool ook gevraagd naar oneerlijke handelspraktijken. Foto: G&F

Telers witte kool ook gevraagd naar oneerlijke handelspraktijken. Foto: G&F

Een grootschalige enquête moet inzicht geven in waar boeren en tuinders meer protectie behoeven ten opzichte van kopers.

Onderzoeksbureau Geelen Consultancy gaat vrijdag 14 februari 15.000 agrarisch ondernemers een uitnodiging sturen voor het onderzoek. Daar zitten ongeveer 125 tomatentelers bij, enkele honderden perentelers en kooltelers die produceren voor verwerking tot zuurkool. Gezien het belang van het onderzoek kunnen alle bedrijven deelnemen, dus ook paprika- of komkommerbedrijven, stelt Geelen Consultancy.

Het onderzoeksbureau voert de online enquête uit namens Wageningen Economic Research en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze laatste is opdrachtgever van de enquête. Het is onderdeel van een onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken voor nieuwe regelgeving.

Lees verder onder de tweet

Oneerlijke handelspraktijken

In het onderzoek kunnen bedrijven alle knelpunten aangeven in de afzet van hun product. Zo moet duidelijk worden of en hoe vaak problemen daadwerkelijk optreden, zoals vertraagde betaling, willekeurige afkeur, risico-afwenteling en gedwongen bijdragen aan promotie bij supermarkten en afnemers.

Zo kunnen ervaringen van telers met biologische productie, gangbare productie en teelt met een duurzaamheidscertificaat On the Way to PlanetProof worden vergeleken. Ook wordt gekeken naar de voordelen van samenwerking in telersverenigingen en afzetorganisaties. De data leveren ook nieuwe informatie op over de afzetwijze die telers hanteren, zoals pools, termijnmarkt of dagmarkt.

Nieuwe wettelijke bescherming

Met de uitkomsten kunnen telers daadwerkelijk beleid helpen vormen. Minister Carola Schouten van landbouw wil zo snel mogelijk Europese besluiten overnemen om oneerlijke handelspraktijken in de afzetketen tegen te gaan. Over de noodzaak van die protectie verschillen de ketenspartijen echter sterk van inzicht. Supermarkten hebben zich afgelopen najaar kritisch uitgesproken over mogelijke maatregelen, zoals een klachtencommissie en anoniem klagen.

Lees ook: Snel ‘vergaande’ wet protectie telers tegen supers

Zoveel mogelijk boeren en tuinders

Bedrijven die melk, varkensvlees, uien, witte kool, tomaten en peren produceren krijgen een uitnodiging. Het aantal aangeschreven tomatenbedrijven is beperkt, waardoor de onderzoekers ook telersverenigingen willen benaderen als te weinig bedrijven reageren.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin