Groot varkensbedrijf kiest vaker eenvoudig voersysteem

12-02-2020 | Laatste update op 28-01 | |
Ard Hoornenborg (46) is projectleider bij Veldman Techniek in Raalte. Vanuit dit Overijsselse dorp begeleidt hij voornamelijk in Noord - en Oost Nederland projecten in de varkenshouderij. - Foto: Ronald Hissink
Ard Hoornenborg (46) is projectleider bij Veldman Techniek in Raalte. Vanuit dit Overijsselse dorp begeleidt hij voornamelijk in Noord - en Oost Nederland projecten in de varkenshouderij. - Foto: Ronald Hissink

Eenvoudige voersystemen geven minder kans op storingen, en opleiden van buitenlands personeel is makkelijker.

Het installatiebedrijf van Ard Hoornenborg begeleidt varkenshouders bij investeringen, van kleinere renovaties tot nieuwbouwprojecten. Zijn ervaring is dat gezinsbedrijven vooral kiezen voor de computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI), en grote bedrijven juist voor eenvoudige voersystemen.

Welke trends ziet u in voersystemen voor vleesvarkens?

“In Noord – en Oost Nederland, waar wij voornamelijk actief zijn, werken de bedrijven vooral met droogvoersystemen. De bedrijven worden groter, werken met meerdere locaties en steeds meer met buitenlands personeel. Opvallend is dat juist de grotere bedrijven steeds meer vragen naar eenvoudige voersystemen die onbeperkt mengvoer doseren. Wie per stal all-in all-out werkt, kan met één voersoort uit de voeten. Dan kan een voerleiding met een vijzel die de bakken vult voldoende zijn. Bij het voeren van meerdere voersoorten is een extra voerleiding een optie. Zo’n simpel systeem geeft minder kans op storingen en ook het opleiden van buitenlands personeel is eenvoudiger. Maar ook bij een eenvoudig systeem zijn prijs en kwaliteit belangrijke factoren.”

Uitgangspunt bij de keuze voor een voersysteem is de varkenshouder. Niet één systeem is heilig!”

En de ‘kleinere’ bedrijven?

“Ook daarin zien we veel verschillen. Op gezinsbedrijven, zeg 300 zeugen gesloten, is en blijft de computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI) populair. Daar heb je veel verschillende diergroepen met verschillende voerbehoeftes. De CDI biedt dan veel mogelijkheden in de keuze van voer, voerovergangen en de hoeveelheden voer per bak. Het vergt echter wel kennis van zaken van de verzorger. Uitgangspunt bij de keuze voor een voersysteem is de varkenshouder. Niet één systeem is heilig!”

Wanneer komen jullie in beeld?

“Dat verschilt per project. Soms in het voortraject, maar ook wel als er al een heel bestek klaar ligt. Vaak is het beter om het installatiebedrijf eerder bij het proces te betrekken. Niet alle adviseurs kijken meteen naar het investeringsbedrag voor het meest ideale systeem. Elke geïnvesteerde euro moet uiteindelijk wel terugverdiend worden. Daarmee zeg ik niet dat goedkoop altijd de beste oplossing is.”

Wordt er nog voldoende gebouwd om als installatiebedrijf te kunnen bestaan?

“De nieuwbouw staat in Nederland op een laag pitje. Wel lopen er nu veel renovatie- en onderhoudsprojecten. We doen veel projecten in het buitenland. In Duitsland, maar ook verder weg, waaronder in China, in samenwerking met lokale partners. Van ons werk is 95% in de varkenshouderij. Onze kracht is dat we alles, van een voerinstallatie tot een compleet nieuwbouwproject, ‘turn key’ kunnen leveren.”

Waninge
Judith Waninge Freelance redacteurBeheer