Doorgaan naar artikel

Groot verschil tarwe- en gerstprijs

Oogsten van gerst. De afzet van gerst is lastig, omdat de vraag minder is als gevolg van de coronacrisis. - Foto: EPA

Oogsten van gerst. De afzet van gerst is lastig, omdat de vraag minder is als gevolg van de coronacrisis. - Foto: EPA

De termijnmarktnoteringen voor tarwe stegen begin deze week in Parijs boven € 200 per ton voor het eerst aflopende contract.

Kopers op de fysieke markt zijn niet geneigd om met deze prijsstijging mee te gaan. Telers die willen verkopen wel. Hierdoor wordt het verschil tussen de vraagprijs en het aanbod groter op de fysieke markt. Als er handel wordt gedaan dan komt de prijs gemiddeld uit, zoals is terug te zien op de graanbeurs in Groningen. Daar werd eerder deze week € 1 hoger genoteerd voor voertarwe op € 191 per ton. Voor voergerst ligt de notering € 21 lager op € 170 per ton.

Afzet gerst

De afzet van gerst is lastig, omdat de vraag minder is als gevolg van de coronacrisis. Er zit meer brouwgerst op de markt, doordat de afzet van bier naar de horeca stil ligt. Gerst en tarwe zijn op het moment twee verschillende werelden. Op de Rotterdamse graanbeurs is het prijsverschil deze week tussen EU-voertarwe (€ 208) en EU-voergerst (€ 172,50) ruim € 35 per ton. Aan het eind van afgelopen zomer was dit prijsverschil € 9 per ton.

Rustige handel

Verder is de handel erg rustig. Het blijft erg onzeker op de markt door de uitbraak van het coronavirus. Daarnaast zijn er steeds meer zorgen over het uitblijven van regen. Het is droog in Noord-Europa. In het Zwarte Zeegebied wordt neerslag verwacht, maar dat lijkt onvoldoende. Daardoor zit er wat onrust in de markt. De verwachting is daardoor dat de opwaartse prijsdruk voor tarwe aanhoudt. Hoewel transport onder andere bij de scheepvaart lastig blijft, loopt de export vanuit Europa goed.

Prognose: tarweprijs stijgt, gerst stabiel.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin