Doorgaan naar artikel

Groothandel Sligro stapt over op Beter Leven kip

Na de retailers gaat ook horecagroothandel Sligro overschakelen op kip met het Beter Leven-keurmerk.

Geüpdatet op:
Pluimvee
Nieuws
Sustainable food
Het hoofdkantoor van Sligro in Veghel. - Foto: Sligro premium

Het hoofdkantoor van Sligro in Veghel. - Foto: Sligro

Na de retailers gaat ook horecagroothandel Sligro overschakelen op kip met het Beter Leven-keurmerk (BLk). In 2023 heeft alle onbewerkte kip ten minste één Beter Leven-ster.

Dat meldt Wakker Dier. De organisatie wil dat alle groothandels stoppen met reguliere kip.

Meerwaarde

Bij het Beter Leven-keurmerk zijn met name supermarktketens aangesloten. Voor eind 2023 leggen ze uitsluitend nog verse kip met minimaal één Beter Leven-ster in het koelschap. Zij kunnen het logo op de verpakking plaatsen en als een product met meerwaarde verkopen. Voor kip in de horeca geldt dit in mindere mate. Dan zou het alleen op de menukaart vermeld kunnen worden. “Momenteel verdwijnt de plofkip nog anoniem in ogenschijnlijk lekkere horeca-maaltijden”, stelt Wakker Dier.

Alle kip moet voldoen aan criteria

Sinds dit voorjaar hebben supermarktketens de een na de ander bekendgemaakt over te stappen op BLk-kip. Mogelijk zet Sligro nu de overschakeling van groothandels in gang, zoals Albert Heijn dat in maart deed bij de retailers.

Bij het internationale Better Chicken Commitment (BCC) dat in opkomst is, zijn juist veel groothandels en foodservicebedrijven aangesloten. Niet alleen de verse, onbewerkte kip die zij leveren moet voldoen aan bepaalde criteria, maar álle kip. Wellicht gaat het in de Nederlandse foodsector langzaamaan ook die kant op.

Schaarste

Zulke ontwikkelingen kunnen er op de lange termijn toe leiden dat het voor vleeskuikenhouders in Nederland lastiger wordt reguliere kip af te zetten. Vooralsnog wordt er echter schaarste op de vleeskuikenmarkt verwacht. Door de groei van het Beter Leven-keurmerk en andere concepten met trager groeiende kuikens en minder dieren per vierkante meter gaat de productie omlaag.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin