Groothandelsprijzen bloemen en planten ongekend hoog

19-05-2021 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Hogere graanprijzen op de wereldmarkt tellen inmiddels ook zwaar mee in de stijgende groothandelsprijzen in Duitsland. Daarnaast zijn bloemen en planten doorgeschoten naar een ongekend hoog prijsniveau.

De Duitse groothandelsprijsindex voor grondstoffen uit de landbouw en levende dieren is in april met 6,6% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De indexberekening van het Duitse statistische bureau Destatis kwam over de maand april uit op 119,0. De index laat een kleine stijging zien ten opzichte van maart, maar het is inmiddels de zesde maand op maand stijging sinds oktober vorig jaar.

Met name in de periode van april tot en met augustus vorig jaar kregen de groothandelsprijzen flinke tikken te verwerken. Met een laatste dreun in oktober zakte de Duitse groothandelsindex voor grondstoffen uit de landbouw en levende dieren naar 103,1. Ten opzichte van het laagste punt vorig jaar zijn de prijzen inmiddels dus 15,4% gestegen.

Vooral in plantaardige sector

De prijsstijging doet zich vooral voor bij plantaardige producten. Graan, zaaizaad en voermiddelen laten in de groothandel prijsstijgingen noteren een stijging van 14,5% ten opzichte van april 2020. De prijsstijging die voor deze producten in september vorig jaar werd ingezet, lijkt in april wel geëindigd, want ten opzichte van maart 2021 werd een lichte prijsdaling van 2,2% genoteerd.

Een tegengestelde ontwikkeling doet zich voor in de dierlijke sector. Daar krabbelen de prijzen sinds begin dit jaar weer wat op. Vooral de varkensprijzen lagen in de eerste drie maanden van het jaar nogal onder het niveau van begin 2020. Dat gat is inmiddels kleiner geworden. Nu gaan de prijzen wat omhoog, terwijl vorig jaar juist sprake was van een prijsdaling na de topprijzen in februari/maart.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer