Grootschalige acties Franse boeren

Franse boeren protesteren vrijdag 2 april in en rond grote steden. - Foto: ANP
Franse boeren protesteren vrijdag 2 april in en rond grote steden. - Foto: ANP

Franse boeren voeren vrijdagmorgen in het hele land actie als ‘waarschuwing tegen de dreigende besparingen op en verschuivingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid’. Met honderden tractoren zijn snelwegen geblokkeerd en andere blokkades opgericht. Vooral in en rond Parijs, maar ook rond Caen, Reims en andere grote steden zijn daardoor lange files ontstaan.

De acties zijn georganiseerd door de nationale boerenkoepel FNSEA. Die had opgeroepen om rond zes uur te verzamelen op zo’n 200 locaties in het hele land waar massaal gehoor aan werd gegeven. De FNSEA verzet zich vooral tegen de verdere vergroening van de Europese landbouwsteun en de nadruk die wordt gelegd op biologische landbouw.

‘Buitengewoon ingewikkeld’

“Volgens onze eerste schattingen heeft 70 tot 80% van de boeren niet de mogelijkheden om te profiteren van dat eco-regime. Het wordt buitengewoon ingewikkeld om er voor in aanmerking te komen,” aldus boerenleider Damien Greffin. “Wat ons nu drijft, is de markt, dat wil zeggen dat de boer produceert wat hij kan verkopen. Maar men wil ons naar een agro-ecologisch terrein leiden zonder enige garantie dat er een markt achter zit. Bio produceren prima, maar dan wel op voorwaarde dat we dat 30% duurder kunnen verkopen.”

Eerdere acties

Eerder deze week werden al acties gevoerd in onder meer Lyon en Clermont-Ferrand. “We willen zo snel mogelijk een gesprek met Macron. De president heeft het steeds over de nationale soevereiniteit bij de voeding. Hoe kan hij de landbouw essentieel noemen en tegelijk allerlei maatregelen voorstaan die binnen korte tijd veel sectoren tot wanhoop zullen drijven?’’ aldus de tot de FNSEA behorende Jeunes Agriculteurs. Tegelijkertijd hebben Franse eierproducenten in verschillende delen van het land supermarkten geblokkeerd om betere prijzen af te dwingen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer