Doorgaan naar artikel

Grootste slachterij VS wil naar nul emissies in 2050

Tyson Foods wil de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul brengen in 2050.

Twee medewerkers van Tyson Foods verlaten een locatie van de slachterij in de Verenigde Staten. - Foto: ANP

Twee medewerkers van Tyson Foods verlaten een locatie van de slachterij in de Verenigde Staten. - Foto: ANP

Tyson Foods wil de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul brengen in 2050. Onder andere landbouwpraktijken moeten daarvoor verbeterd worden. Een eerder doel op dit gebied werd niet gehaald.

Tyson Foods, de grootste slachterij in de Verenigde Staten, wil naar netto nul emissies van broeikasgassen in 2050. Zowel in zijn eigen activiteiten als in de toeleveringsketen. Met de nieuwe doelstelling breidt het concern zijn eerdere doelstelling om de uitstoot tegen 2030 met 30% ten opzichte van 2016 te verminderen uit. Die eerdere doelstelling was in lijn met het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging tot 2 graden. Tyson wil met de nieuwe doelstelling in lijn komen met het beperken van de temperatuurstijging tot 1,5 graden tegen het einde van 2023. Dat komt overeen met de doelen die gesteld zijn in het klimaatakkoord van Parijs.

Grote operatie

Netto nul is de Nederlandse vertaling voor ‘net zero’ in het Engels. Een term die niet betekent dat bedrijven geen uitstoot meer hebben, maar dat ze hun uitstoot zoveel mogelijk terugdringen en ‘restuitstoot’ compenseren. Met 239 vestigingen en 139.000 medewerkers in acht landen en meer dan 16.000 Amerikaanse boeren waarmee het bedrijf samenwerkt, wordt het een grote operatie om het doel te bereiken, beaamt Tyson. Hoe Tyson Foods het doel precies gaat bereiken, onderzoekt het bedrijf nog. Zo is niet bekend hoeveel reductie van de uitstoot mogelijk is en hoeveel het wil compenseren.

Hernieuwbare energie

Het bedrijf wil in ieder geval in 2030 50% hernieuwbare energie gebruiken voor zijn activiteiten in de Verenigde Staten. De internationale locaties van het bedrijf moeten daarna volgen. Daarnaast wil Tyson het ‘landbeheer’ verbeteren op de landbouwgrond die gebruikt wordt voor voerproductie voor het vee dat bij Tyson geslacht wordt. Beter landbeheer betekent onder andere dat het kunstmestgebruik verminderd moet, dat landdegradatie beperkt moet worden en het watergebruik omlaag moet.

Doel niet gehaald

Tyson stelde eerder het doel om de landbouwpraktijken op ruim 800.000 hectare Amerikaanse landbouwgrond met mais te verbeteren in 2020. Dat doel werd niet gehaald. Op minder dan een kwart van het doel, 165.000 hectare, werd het landbeheer verbeterd. Het was onder andere het coronavirus dat ervoor zorgde dat het programma duurzaam landbeheer vertraging opliep. Ook werd landbouwgrond toegevoegd aan het programma, maar Tyson schrapte die weer vanwege het ontbreken van voldoende gegevens over de duurzame landbouwpraktijken.

Duurzame landbouwpraktijken

Tyson wil nu zijn doel van 800.000 hectare in 2025 halen. In 2030 moet al het voer dat geproduceerd is voor vee dat Tyson slacht van land komen met duurzame landbouwpraktijken. 2030 is ook het jaar dat de toeleveringsketen van het bedrijf ontbossingsvrij moet zijn. Uit onderzoek dat het vleesconcern eerder liet uitvoeren, bleek dat 94% van de grondstoffen die het gebruikt geen tot een gering risico loopt om in verband te worden gebracht met ontbossing. Om het risico bij de overige 6% te verminderen heeft het bedrijf een speciaal programma opgesteld.

Nederlandse locatie

Tyson Foods slacht ongeveer 45 miljoen stuks pluimvee, 155.000 stuks rundvee en 460.000 varkens per week. De onderneming had in 2020 een omzet van $ 43,2 miljard. In Nederland heeft het sinds 2019 een locatie in Oosterwolde nadat het die overnam van de Braziliaanse slachterij en vleesverwerker BRF. In Oosterwolde produceert Tyson kipproducten en plantaardige producten voor de Europese markt.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin