Grootste stijging ooit van Britse voedselprijzen

02-11 | |
Gewone dagelijkse dingen als een kop thee werden duurder door de prijsstijging van theezakjes, suiker en melk. - Foto: Canva/Aleksander Potashev
Gewone dagelijkse dingen als een kop thee werden duurder door de prijsstijging van theezakjes, suiker en melk. - Foto: Canva/Aleksander Potashev

De prijzen voor verse levensmiddelen in het Verenigd Koninkrijk waren in oktober 13,3% hoger dan een jaar geleden. Dat is de grootste stijging van voedselprijzen die ooit is geregistreerd.

Blik- en andere houdbare voedsel was 9,4% duurder, waardoor de prijsstijging van voeding over de hele linie uitkwam op 11,6%. Dat meldt het British Retail Consortium (BRC), de organisatie van Britse winkelbedrijven.

Kostendaling teniet gedaan door hoge energieprijzen

BRC-Directeur Helen Dickinson: “Oktober was weer een moeilijke maand voor de consument. Het is steeds moeilijker de inflatie te ontwijken. Zelfs gewone dagelijkse dingen als een kop thee – a cuppa – werden duurder door de prijsstijging van theezakjes, suiker en melk. Sommige kosten in de keten beginnen te dalen, maar dat wordt meer dan ingehaald door de energieprijzen.”

BRC signaleert dat ook de kosten voor arbeid steeds sneller stijgen door het gebrek aan werknemers en de daardoor stijgende lonen. “Het zal voor de winkeliers moeilijk zijn om de prijzen voor de komende feestdagen niet opnieuw te verhogen. De regering moet er daarom alles aan doen om de kosten voor de retail te verlagen.”

Lees meer artikelen over stijgende voedselprijzen

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer