Grote aardappelstroom naar Frankrijk en België

22-07 | |
Oogst van consumptieaardappelen. - Foto: Henk Riswick
Oogst van consumptieaardappelen. - Foto: Henk Riswick

Frankrijk en België waren in juni flink aan de markt voor Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen. Dat blijk tuit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

België importeerde in juni maar liefst 37.839 ton. Dat is de grootste hoeveelheid die de Belgen sinds augustus 2020 hebben geïmporteerd. De 40.205 ton was toen wel inclusief de export in juli. De totale export van consumptie- en industrieaardappelen naar België steeg in het afgelopen seizoen met 18% naar 312.839 ton. Daarmee herstelde de export zich flink na de ineenstorting na de uitbraak van corona.

Opvallend is ook de sterke toename in de aardappelexport naar Frankrijk. In juni steeg deze uitvoer zelfs naar 10.762 ton. De totale afzet naar Frankrijk steeg daardoor tot 51.038 ton. Deze hoeveelheid is 52% groter dan de export in het voorafgaande seizoen.

Vooral Senegal neemt minder aardappelen af

De totale export van Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen komt uit op 694.569 ton. Deze hoeveelheid is een fractie kleiner dan in het seizoen 2020-2021. In dat jaar gingen er vooral meer aardappelen naar Afrika. Afgelopen seizoen zakte de export naar Afrika terug naar 118.042 ton. Vooral Senegal nam minder af.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer