Doorgaan naar artikel

Grote actie Europol tegen arbeidsuitbuiting in landbouw

In Frankrijk werd een crimineel netwerk opgerold dat vooral actief was in de wijnbouw. Foto ter illustratie. - Foto: ANP premium

In Frankrijk werd een crimineel netwerk opgerold dat vooral actief was in de wijnbouw. Foto ter illustratie. - Foto: ANP

De internationale controle leidt tot vier nieuwe onderzoeken naar illegale tewerkstelling in Nederland.

Bij een internationale actie in Nederland, Spanje, Bulgarije, Cyprus, Finland Italië en Letland zijn 269 slachtoffers van arbeidsuitbuiting in de land- en tuinbouw aangetroffen. Er zijn in totaal 12 arrestaties verricht in Spanje (4) en Frankrijk (8). De internationale controle leidt tot vier nieuwe onderzoeken naar illegale tewerkstelling in Nederland.

704 bedrijven gecontroleerd

Bij de door Europol gecoördineerde actie zijn 54 verdachte mensensmokkelaars geïdentificeerd, allemaal buiten Nederland. Bij de actie zijn 704 land- en tuinbouwbedrijven gecontroleerd, 273 voertuigen gecheckt en meer dan 4.000 mensen gecontroleerd. De actie levert informatie op voor 126 nieuwe onderzoeken, waarvan 4 in Nederland. Het onderzoek naar arbeidsuitbuiting gebeurt in Nederland door de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vooral seizoenswerkers kwetsbaar

Volgens Europol zijn werknemers van buiten de EU het meest kwetsbaar als ze als seizoenswerker aan het werk zijn. Uitbuiting van werknemers vanuit de EU komt in de agrarische sectoren het hele jaar door voor. De Europol-actie was gericht op het blootleggen van criminele netwerken die betrokken zijn bij het het smokkelen van werknemers en de bemiddeling op de illegale arbeidsmarkt.

In Frankrijk werd een crimineel netwerk opgerold dat vooral actief was in de wijnbouw. Er zijn wijnbouwers aangehouden.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin