Doorgaan naar artikel

Grote Franse insectenkweker neemt Nederlands Protifarm over

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Protifarm

Ÿnsect-fabriek in Dole, Frankrijk. Ÿnsect werd opgericht in 2011 en heeft wereldwijd zo’n 300 patenten. - Foto: ANP

De grote Franse insectenkweker Ÿnsect neemt de Nederlandse meelwormenkweker Protifarm over.

Ÿnsect breidt met de overname van de productielocatie van Protifarm in Ermelo uit naar het buitenland. Het Franse bedrijf zegt dat het wereldleider is op het vlak van natuurlijke eiwitten uit insecten en de productie van meststoffen. Protifarm produceert jaarlijks zo’n 1.000 ton aan voedingsingrediënten uit meelwormen van de buffalokever voor mensen, dieren en planten. De mogelijkheid is er om op te schalen naar 20.000 ton aan ingrediënten.

Snellere toegang op markt in Noord-Europa door overname

“De overname is een strategische en belangrijke stap voor ons, waardoor onze leidende positie wereldwijd versterkt wordt en we ons nu ook kunnen richten op de markt van voedingsingrediënten met een aanvullend productportfolio.” Dat zegt Antoine Hubert, mede-oprichter en CEO van Ÿnsect.

‘Protifarm is een wereldleider in de markt van ingrediënten uit insecten, met voedingsbedrijven als klanten in Nederland, Duitsland, Engeland, Denemarken en België, waardoor Ÿnsect strategisch veel sneller in deze markt kan doorgroeien’, aldus een toelichting op de overname.

Ÿnsect heeft drie productiebedrijven, waarvan er één nog in opbouw is. De totale capaciteit wordt geschat op meer dan 230.000 ton aan ingrediënten uit insecten per jaar.

Investeerders in Protifarm worden aandeelhouders

Er worden geen financiële details over de overname bekendgemaakt. Hoofdaandeelhouder van Protifarm is Marvesa, een Nederlands bedrijf dat oliën en vetten voor diervoeding produceert. Marvesa en andere investeerders in Protifarm worden door de overname aandeelhouders van Ÿnsect. De 50 werknemers van Protifarm blijven in dienst, evenals het management dat blijft om het bedrijf te integreren in Ÿnsect.

Meelwormen geschikt voor humane consumptie

De overname volgt op op de goedkeuring van de European Food & Safety Authority (Efsa) begin dit jaar dat meelwormen geschikt zijn voor humane consumptie. Ÿnsect hoopt dat ook zijn geconcentreerde eiwitmeel voor humane consumptie binnenkort wordt goedgekeurd.

Protifarm is in 2015 opgericht. Onderdeel van het bedrijf is Kreca, een insectenkweker met bijna 40 jaar ervaring. Ÿnsect werd opgericht in 2011 in Parijs en heeft wereldwijd zo’n 300 patenten. Het bedrijf bouwt momenteel, zo claimt het, de grootste verticale insectenkwekerij ter wereld.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin