Doorgaan naar artikel

Grote kritiek op toename Franse invoer van kip

De helft van de kip die in Frankrijk wordt geconsumeerd komt nu al uit het buitenland, terwijl dat in 2000 nog maar een kwart was.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
invoer van kip premium

Het grootste deel van de ingevoerde kip komt uit Polen, België en Nederland. Foto: Canva

De helft van de kip die in Frankrijk wordt geconsumeerd komt nu al uit het buitenland, terwijl dat in 2000 nog maar een kwart was.

“Wij voeren een strijd om te overleven, dan moet er ook een eind komen aan die massale toevloed van goedkoop geproduceerd vlees”, aldus de organisatie voor de pluimveehouderij Anvol in een nieuwe noodkreet.

Overspoeld met buitenlandse kip

“We worden werkelijk overspoeld met buitenlandse kip, het is ongelofelijk”, zegt voorzitter Jean-Michel Schaeffer. In 2022 heeft die invoer weer een nieuw record bereikt met 827.000 ton, dat was 10,3% meer dan een jaar eerder. Die aanvoer is mede nodig omdat de binnenlandse productie, met name door de grote epidemieën van vogelgriep vorig jaar, 7,6% lager lag dan in 2021. Afgelopen jaar zijn weer 25 miljoen stuks pluimvee geruimd vanwege een daadwerkelijke besmetting of uit preventieve overwegingen. Bovendien staan veel fokkerijbedrijven leeg, omdat het ministerie van landbouw het binnenhalen van nieuwe kuikens heeft verboden.

Veel kip komt uit Polen, België en Nederland

Het grootste deel van de ingevoerde kip komt uit Polen, België en Nederland. De invoer uit Brazilië is vorig jaar verdubbeld, terwijl Frankrijk ook meer kip uit Oekraïne haalt nadat de EU vanwege de oorlog de invoerrechten heeft opgeschort. “Wij vinden dat die schorsing niet voortgezet mag worden. Iedereen heeft de mond vol over de voedselsoevereiniteit, laten we dat dan ook eens waarmaken”, aldus Anvol.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin