Grote melkaanvoer houdt druk op zuivelprijzen

22-12-2022 | |
De aanvoer van melk blijft onverminderd groot. - Foto: Canva/fdmsd8yea
De aanvoer van melk blijft onverminderd groot. - Foto: Canva/fdmsd8yea

Op de zuivelmarkt is het relatief rustig. Veel handel gebeurt er in deze dagen niet.

De feestdagen vallen relatief gunstig, waardoor fabrieken goed door kunnen draaien. De aanvoer van melk blijft onverminderd groot. Een langere periode van kou had de melkproductie afgeremd, maar bij de temperaturen van deze week gebeurt dat niet.

De prijzen van rauwe melk laten, zoals elk jaar rond de kerst, een ruime prijsrange zien. Producenten die de melk kwijt moeten, zien soms prijzen van net boven de 20 cent. Maar uitschieters tot 40 cent zijn ook nog te noteren. Gemiddeld is 37 cent een prijs waar men mee rekent.

Zwakke vraag naar room

De vraag naar room is terughoudend. De vraag naar verse room voor kerst droogde begin december al op, waardoor de prijs flink is gedaald. Nu kan room voor rond € 4,95 per kilo worden gekocht. Dat is zelfs onder het prijsniveau van boter. Die markt is zwak en kruipt met de prijzen richting de € 5.000 per ton. De boterproductie is groot, waardoor veel in opslag terecht komt.

Europees poeder duurder dan uit Nieuw-Zeeland

Mageremelkconcentraat lijkt met een prijs tussen € 1,75 en € 1,90 per kilo een stabiel niveau bereikt te hebben. De laatste GDT-internetveiling liet weinig ruimte over voor optimisme op de Europese poedermarkt. Flinke prijsdalingen in zowel volle- als mageremelkpoeder uit Nieuw-Zeeland zorgt ervoor dat het prijsverschil met Europees poeder groter wordt. De wereldmarkt zal hierdoor Europa als aanbieder links laten liggen.

Druk op kaasprijzen

De grote aanvoer van melk baart kaasproducenten grote zorgen. Kaasprijzen staan onder druk, wat goed merkbaar is van Cheddar tot en met mozzarella en alles er tussen in. Emmentaler en andere premiumsoorten kaas lijken op het moment ongevoelig voor prijsdruk en blijven nog stabiel in prijs. De komende week ligt de handel vrijwel stil en lijkt weinig te veranderen in de prijzen.

Prognose: weinig handel, waardoor prijzen stabiel blijven.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer