Grote prijsverschillen in borrelen in de EU

01-09-2021 | Laatste update op 15-03 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De prijsverschillen van een alcoholische versnapering zijn groot tussen de Europese lidstaten.

Dat blijkt uit de index die Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, maakte. In 2020 was de prijs van alcoholische dranken in de hele EU meer dan tweeënhalf keer zo hoog in de duurste lidstaat als in de goedkoopste. Het goedkoopst wordt geborreld in Hongarije en de rekening is het hoogst in Finland.

Nederland middenmoter

Uitgaande van een EU-gemiddelde prijsniveau-indexcijfer van 100 piekt de prijs van alcoholische dranken (gedistilleerde dranken, wijn en bier) in Finland met een prijsniveau-index van 193, gevolgd door Ierland (181) en Zweden (166). Niet bij de EU horend, maar geografisch wel in de buurt zijn de dure alcohollanden Noorwegen, dat vlak boven de 250 komt en IJsland met 240.

De laagste prijsniveaus voor drankjes zijn te vinden in Hongarije met een prijsindexcijfer van 73, gevolgd door Roemenië (74) en Bulgarije (81).

Nederland is met een indexcijfers van 104 een redelijke middenmoter. Wat de buurlanden betreft is een borrel in Duitsland iets goedkoper en België wat duurder. Het Verenigd Koninkrijk is fors prijziger met prijsniveau-index van 134.

Vos
Petra Vos Redacteur


Beheer