Grote stroom slachtkoeien houdt nog aan

09-02 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Wekelijks komen er 1.000 tot 1.500 koeien meer aan de haak te hangen dan een jaar geleden.

De afzet van slachtkoeien blijft moeizaam prijshoudend. Dat komt omdat er toch meer slachtvee op de markt komt dan verwacht. De capaciteit van de slachterijen is begin dit jaar behoorlijk ingevuld. Dat komt omdat er toch veel meer koeien naar de slacht gaan dan voorzien. In de eerste vijf weken van dit jaar is 15% meer geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Eind vorig jaar hebben melkveehouders volop ingezet op de melkproductie om zodoende zo veel mogelijk te profiteren van de hoge melkprijzen. De uitstoot van het vee is zodoende wat opgeschort. Die dieren komen nu op de markt. Ook al omdat de voervoorraden niet al te groot zijn.

Hoop op betere markt na carnaval

Handelaren wijzen erop dat in de komende weken minder koeien op de markt komen. Dat zorgt er voor dat de prijzen van de slachtkoeien op niveau blijven. Voordat de prijzen omhoog kunnen gaan, zal eerst het aanbod daadwerkelijk moeten afnemen. De hoop is nu gericht op een betere markt na de carnaval.

Ook bij gebruiksvee is te merken dat de uitstoot is vertraagd in verband met het feit dat melkveehouders hun dieren eind vorig jaar nog zo veel mogelijk aan de melk hadden. De vraag naar melkkoeien neemt nu echter af. Dat resulteert in dalende prijzen voor deze dieren.

Prognose: moeizaam prijshoudend.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer