Doorgaan naar artikel

Grote volatiliteit op graanmarkt

Foto: AFP

Foto: AFP

De graanprijzen herstelden dinsdag 17 maart op de termijnmarkt doordat de aandelenmarkten iets herstelden.

Begin deze week schoten de markten wederom onderuit. De verdere uitbreiding van het coronavirus en de daarbij komende economische tegenslagen maken dat niemand weet wat er te verwachten is. Alle markten zijn zeer volatiel door het coronavirus. Daarnaast heeft de ineengestorte olieprijs ook behoorlijk bijgedragen aan een lager prijsniveau. Voor maaltarwe stond de notering voor het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Parijs dinsdag 17 maart op € 179,25 per ton. Dat is € 4 hoger dan de voorgaande handelsdag en bijna € 12 lager dan eind januari werd genoteerd.

Minder tarwe in EU

De tarweprijzen staan enerzijds onder druk, maar vinden ook ondersteuning doordat Europa minder tarwe verwacht te oogsten. Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, schat de oogst van 2020 op 136,5 miljoen ton. Dat is 9,2 miljoen ton minder dan vorig seizoen.

Lagere prijzen Zwarte Zeegebied

De valuta’s in het Zwarte Zeegebied blijven dalen, waardoor goederen uit die regio voor lagere prijzen op de wereldmarkt worden aangeboden. Dat is ongunstig voor de afzet van het Europese vasteland. Verder zijn er zorgen over de nattigheid in het westen van Europa, terwijl in het Zwarte Zeegebied juist droogte tot zorgen baart. De neerslag in het oosten van Australië pakt juist gunstig uit voor de al ingezaaide arealen. Hierdoor wordt een tarweoogst van 27 miljoen ton verwacht. Het Australische marktbureau Abares ging eerder nog uit van 20,4 miljoen ton. Ook in Argentinië wordt een grotere oogst verwacht. Grotere opbrengsten zorgen daar voor prijsdruk op de tarweprijs.

Prognose: volatiele graanmarkt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin