Grote vraag beheerst graanmarkt

01-02 | |
Canada verwacht een wat kleinere oogst dan die van 2020, als gevolg van areaalkrimp. Foto: Canva
Canada verwacht een wat kleinere oogst dan die van 2020, als gevolg van areaalkrimp. Foto: Canva

Tarwe is wereldwijd goed gevraagd. Er zijn beperkingen aan de aanvoerkant. De maisprijzen schieten omhoog door flinke verkoop aan China en geven de tarweprijs nog extra steun.

De termijnprijzen voor tarwe hebben licht onder druk gestaan, als gevolg van activiteiten van speculanten. Ze trekken zich terug uit de tarwemarkt en concentreren zich op mais en soja. Toch hebben de tarweprijzen in Parijs en Chicago zich vorige week zacht gezegd heel redelijk gehandhaafd. De ontwikkelingen in Rusland, dat verzwaarde exportheffingen per 1 maart heeft ingesteld voor tarwe, gaven op de fysieke markt de tarweprijzen wereldwijd een zet omhoog. Dat effect was deels al wel verdisconteerd in de prijzen, maar houdt de markt sterk bezig.

Europe tarwebalans

Daarnaast verwacht Canada een wat kleinere oogst dan die van 2020, als gevolg van areaalkrimp. De prijsverhogingen spelen de Europese exporteurs weliswaar in de kaart, maar het gevaar bestaat dat de export qua volume doorschiet bij de huidige grote vraag en ertoe leidt dat de Europese tarwebalans verstoord raakt.

De tarweprijzen ondervinden veel steun van de ontwikkelingen aan het mais- en sojafront. Mais wordt met name in de Verenigde Staten flink duurder. De prijs van het contract maart 2021 aan de termijnmarkt in Chicago stond vrijdag 30% hoger dan begin december. De Verenigde Staten hebben recent zeer veel verkocht aan Chinese afnemers.

China blijft aan de markt

De prognose is bovendien dat China nog flink aan de markt blijft. In het boekjaar 2020-‘21 gaat China naar verwachting bijna 250 miljoen ton voeders en bijproducten op basis van granen en rijst verbruiken, ruim 6% meer dan het voorgaande jaar, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. Dat is het gevolg van vooral herstel van de varkensproductie, in combinatie met algemene toename – ook in andere sectoren- van de behoefte aan voeders.

De primaire sector en de overheid in Oekraïne hebben in gezamenlijk overleg de maisexport voor het lopende seizoen vastgesteld op een maximum van 24 miljoen ton. De productie is volgens de laatste officiële cijfers 30,1 miljoen ton.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur



Beheer