Grote vraag houdt de prijs van bijproducten hoog

23-08 | |
Bijproducten worden geleverd bij een varkenshouder. - Foto: Michel Zoeter
Bijproducten worden geleverd bij een varkenshouder. - Foto: Michel Zoeter

De vraag naar zetmeelrijke producten is groter dan het aanbod. Dat loopt door diverse oorzaken juist terug. De prijzen van bijproducten blijven daardoor op niveau.

Dat de grondstoffenmarkt grote invloed heeft op de prijsontwikkeling van bijproducten werd zelden meer duidelijk dan dit jaar. Door de oorlog in Oekraïne nam de graanprijs een vlucht. De prijzen van bijproducten gingen in de slipstream daarvan mee omhoog.

Maar er zijn meer factoren van invloed dan alleen de grondstofprijzen. Want hoewel de tarweprijs vorige week een flink jasje heeft uitgedaan, is dat op de bijproductenmarkt niet te merken.

Fors minder zetmeelproducten

Zetmeelproducten zijn gewoon ronduit krap verkrijgbaar. Zo zijn de aardappelverwerkers sinds een paar weken over op de nieuwe oogst. Daardoor schillen ze hun uitgangsmateriaal een stuk dunner en komt als gevolg daarvan veel minder restproduct vrij. Het aanbod van bijvoorbeeld stoomschillen is daarmee volgens aanbieders wel tot 30% lager. En doordat er dit jaar ook nog eens nauwelijks voorraden zitten, is het effect daarvan op de markt direct merkbaar.

Lage waterstanden stokken transport

En voor tarwezetmelen is hetzelfde het geval, maar dan door andere oorzaak. Deze bijproducten komen doorgaans per schip van de fabrieken in bijvoorbeeld Duitsland naar Nederland. Door de lage waterstand in de rivieren is transport een probleem. De boten kunnen nog niet de helft van de normale hoeveelheid laden. De vraag is er niet minder om, maar door die stokkende aanvoer is de beschikbaarheid krap. En daarmee neemt de invloed van de grondstofmarkt af. Prijzen verlagen van bijproducten terwijl er een wachttijd voor levering op zit, dat schuurt.

En voorlopig lijkt dat nog niet direct te veranderen, want de vraag naar bijproducten blijft groot. Over een aantal weken is de maisoogst in volle gang en dan neemt de concurrentie vanuit de melkveehouderij om stoomschillen toe. Het product is daar populair om kuilen mee af te dekken.

Ook op de eiwitmarkt neemt de concurrentie vanuit de rundveehouderij toe. Door de droogte is de grasgroei beperkt en worden koeien meer op stal bijgevoerd. Omdat eiwit in elke vorm duur is, neemt daardoor de vraag naar tarwegistconcentraten toe.

Noteringen onveranderd

Een stabiele prijs is bij de huidige verhouding tussen vraag en aanbod dan ook het maximaal haalbare. Sommige leveranciers geven aan wel met de gedachte gespeeld te hebben om prijzen te verhogen, maar deze week blijven nagenoeg alle noteringen onveranderd. Alleen Van Triest trekt zijn notering van kaaswei op van € 3,60 naar € 3,70 per procent droge stof. Iets dat anderen vorige week al deden.

Prognose: minimaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer