De winkelverkopen in Frankrijk rijzen de pan uit. Niet zo sterk meer als op het hoogtepunt van het hamsteren toen de supermarkten vijf keer meer aardappelen verkochten dan normaal, maar toch blijft de afzet via het winkelkanaal zeker dubbel zo hoog.
De exportvraag blijft eveneens hoog, hoewel de coronacrisis het steeds moeilijker maakt om de aardappelen bij grote afnemers in Spanje en Italië te krijgen. Maar aan de andere kant raakt ook de Franse teler zijn fritesaardappelen niet kwijt. Dat is het beeld dat het Comité National Interprofessionel de la Pomme de Terre CNIPT, het Franse aardappelschap, deze week schetst in haar nieuwsbrief.
Lees ook: Franse supermarkt zet Frans product vooraan
“In deze pandemiecrisis mobiliseert de Franse aardappelsector zich op elk niveau om te kunnen blijven voorzien in de vraag en behoeften van de bevolking, zowel in Frankrijk als bij de export. Alle medewerkers, direct en indirect, in onze sector verdienen daarvoor onze dank”, aldus het schap.
Meer aardappelen thuis eten
Van het consumentenfront is het nieuws zonder meer positief. Dat is deels te danken aan het ook in Frankrijk nog altijd aanhoudende hamsteren, maar ook doordat ook de Fransen thuis moeten werken, ze ook steeds thuis moeten eten omdat de horeca dicht is en ook de scholen gesloten zijn en dus geen schoollunch meer serveren. “Fransen moeten er weer aan wennen dat ze thuis voor de hele familie moeten koken”, schetst het schap. Dat leidde er net voor de lockdown van half maart toe dat er in sommige winkels tot vijf keer meer aardappelen werden verkocht, waarbij vooral de buurtwinkel en groenteboer uitstekende zaken deden.
Aardappelen als eerste levensbehoefte
“Aardappelen worden gezien als eerste levensbehoefte, de vraag ontwikkelde zich daardoor buitengewoon. Het weer aanvullen van de voorraden was steeds één van de grootste uitdagingen voor de hele sector, van de teler via de handelaar tot aan de winkel. Buitengewone maatregelen waren nodig om de logistiek op gang te houden. Dat is gebeurd op een beheerste manier en het aanbod is daardoor constant gebleven.”
Vraag naar aardappelen blijft hoog
Het CNIPT verwacht dat de vraag voorlopig nog wel hoog blijft, hoewel wat minder exceptioneel dat begin maart. “Gezinnen die flink gehamsterd hebben, zullen toch eerst die voorraad op moeten maken. Als de Fransen thuis moeten blijven, en dat kan best langere tijd duren, dan blijft de vraag echter groot en zal de sector er ook alles aan moeten doen om de aanvoer te garanderen.”
Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt