Doorgaan naar artikel

Grote vraag naar consumentenkaas, veel prijsdruk

Foto: ANP

Foto: ANP

Na de poedermarkt begint ook de kaasmarkt de gevolgen van de coronacrisis steeds meer te voelen. Nog niet de hele kaasmarkt, want de vraag naar consumentenkaas loopt uitstekend.

Wie het grootwinkelbedrijf of kaaswinkels bedient, moet hard werken om de vraag aan te kunnen. Bij sommige producenten is de vraag groter dan normaliter rond de kerstdagen, zo valt te horen. De andere kant van de medaille is dat de markt voor foliekaas en mozzarella klappen krijgt. De vraag zakt in, prijzen gaan stevig onderuit. Voor foliekaas van Duitse herkomst wordt nog maar € 2,50 per kilo betaald en soms minder. Doordat er nog wel veel kaas wordt gemaakt, ontstaan voorraden en zou zelfs een tekort dreigen aan bakken voor foliekaas.

Welke producten moeten gemaakt worden?

Bij een oplopende melkaanvoer rijst nu de vraag welke producten gemaakt moeten worden. Lang niet alles kan in vers product en consumentenkaas, ondanks de verhoogde vraag vanuit de supermarkten. Extra poederproductie ligt voor de hand. De prijzen van mageremelkpoeder en boter staan echter ook steeds verder onder druk. Te meer omdat er straks vaak geen directe afzet voor is, want exporteren is steeds moeilijker geworden.

Herstel in China

Vanuit China komen signalen binnen over herstel, maar voordat dit zich weer vertaalt in grootschalige importen, is de zomer voorbij, zo vrezen zuivelkenners.

Spotmarkt rauwe melk onder druk

De spotmarkt voor rauwe melk blijft ondertussen onder druk staan, al is er vanuit Nederland weinig aanbod. Goedkope Franse melk doet wel van zich merken.

Prognose: dalende prijzen

Beheer
WP Admin