Grote vraag naar eieren zorgt voor langverwacht plusje

Na weken waarin vooral volumematig bleek dat eieren in trek zijn, wordt de goede vraag nu ook doorvertaald in een stijgende eierprijs.

Ondanks dat horeca en foodservice grotendeels gesloten zijn, is er veel vraag naar eieren. En het is geen incident of tijdelijke opleving; de vraag is al weken goed en blijft goed. Een eierhandelaar constateert dat hij deze week zelfs meer eieren kwijt kan, dan hij in aanbod heeft.

Iets waar pluimveehouders zich aan storen is dat de goede vraag de afgelopen weken volumematig wel bleek, maar dat dit niet in de noteringen tot uiting kwam. Dat verandert langzaam. Waar vorige week de prijsdaling afvlakte, zit er deze week weer een plusje op. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt 9 cent naar € 7,19 per 100. Daarmee staan ze € 0,56 hoger dan vorig jaar om deze tijd. Witte van dat gewicht plussen 11 cent en komen daarmee op € 6,75 per 100.

Pluimveehouders vinden stijging mager

Hoewel ze blij zijn dat de tendens weer omhoog gaat, kon de mate waarin volgens pluimveehouders wel groter. ‘Het zijn nog maar kleine stappen’, betoogt een pluimveehouder die deze week door 2 personen benaderd is met de vraag of hij nog boeren weet die eieren over hebben of op korte termijn kunnen wisselen van contractgever.

Het verschil van marktbeleving tussen kopers en verkopers is er ook in Barneveld. De notering bleef staan nadat sommige deelnemers wilden verhogen, maar anderen juist verlagen omdat de notering al te ver voor de muziek uit zou lopen. Barneveld heeft 2 weken stabiel genoteerd waar andere prijzen nog daalden. Volgens pluimveehouders gaf Barneveld daarmee precies de juiste toon aan en is er van vooruitlopen geen sprake maar blijft de muziek van anderen achter bij de ontwikkeling van de markt.

Grote eieren zijn er niet te veel

In Duitsland valt bij de bruine scharreleieren op dat de L-en maar 5 cent stijgen naar € 8,00, waar de XL-en (€ 17,70) en M-en (€ 7,20) 20 cent bijboeken. Dat rijmt niet met de beperkte beschikbaarheid van grote eieren ten opzichte van de vraag.

Na weken van stijging lijkt de handel in kooi-eieren in Frankrijk het moeilijker te krijgen. Na 2 weken afgevlakt te zijn op € 8,85 per 100, loopt de prijs van bruine kooi in Rungis vrijdag 10 cent terug. De NOP richtprijs voor kooi stijgt wel. Een kilo kooi-eieren gaat van € 0,769 naar € 0,81.

Gezonde markt klaar om door te stijgen

De markt is gezond en wordt breed gedragen. Zo begint de verwerkende industrie ook weer te kopen, maar zijn die hoeveelheden niet groot. Het prijsniveau is hen nog te hoog om nu al strategische voorraden aan te leggen. Het aanbod wordt daarbij door pakstations getypeerd als ‘voldoende’, maar is volgens boeren en handelaren niet groot, omdat er best al wat koppels zijn weggegaan of geruid.

De vraag zal zich volgende week vooral in het begin van de week concentreren vanwege Hemelvaartsdag. Verder is er niets dat verdere prijsstijging in de weg lijkt te staan. En als het aan pluimveehouders ligt, staan daarmee alle seinen op groen en kan het gas erop.

Prognose: prijsstijging.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.