Grote vraag naar mais door droogte

07-09 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De vraag naar mais is groot op het moment. Door de droogte deze zomer staat het gewas er op veel plekken slecht voor. Ook binnen percelen is het kwaliteitsverschil groter dan vorig jaar. Maistelers die hebben beregend, hebben dat verschil kunnen beperken.

In het oosten van Nederland is de oogst al bezig, in andere delen staat de oogst op het punt van beginnen. Voor mais op stam worden prijzen genoemd rond € 3.000 per hectare. Hierbij is de mais van goede kwaliteit en is de opbrengst boven de 40 ton per hectare. Verwacht wordt dat de prijzen dit niveau blijven houden. De vraag naar kuilmais is eveneens groot, maar het is moeilijk verkrijgbaar. Hierdoor moet rekening worden gehouden met prijzen tussen € 80 en € 85 per ton.

Vraag afdek

In de bijproducten is de vraag naar producten voor het afdekken van maiskuilen al vroeg in het jaar groot. De zetmeelcampagne loopt redelijk, maar de oogst van aardappelen is niet optimaal.

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/6318aa14dba94″></iframe>

Bierbostel krap

De beschikbaarheid van bierbostel blijft terughoudend en het is duur. Ook tarwegistconcentraten zijn moeizaam beschikbaar en leveranciers werken met kortingen. Vanuit de fritesindustrie is de stroom aan producten, zoals altijd deze tijd, zeer beperkt. Dat geeft bijproductenleveranciers de uitdaging om op tijd en voldoende te leveren. Deze situatie lijkt op korte termijn niet te verbeteren. Kopers van stro moeten rekening houden met stijgende prijzen: zeker bij grote afstanden wordt een toeslag voor diesel gerekend.

Prognose: aanhoudende hoge prijzen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer