Doorgaan naar artikel

Grote vraag vleesvervangers zorgt voor krapte

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: ANP -

Foto: ANP

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking zou meerdere keren per week vegetarisch eten.

De groeiende vraag naar vleesvervangers heeft een run op plantaardige producten in gang gezet. Met als gevolg forse prijsstijgingen en mogelijk schaarste. Dat vertellen fabrikanten van chemiebedrijven en experts aan het Financieele Dagblad (FD).

10% groei

Wereldwijd stijgt de omzet van vleesvervangers in 10 jaar tijd naar € 125 miljard, voorspelt de Britse bank Barclays. Dat is 10 keer meer dan de huidige omzet in de sector. In Nederland groeit de markt dit jaar met 10%, volgens ABN Amro. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking zou meerdere keren per week vegetarisch eten. Die stijging betekent ook dat meer mensen daar vruchten van willen plukken. Naast het Amerikaanse Beyond Meat en de Nederlandse Vegetarische Slager zetten ook vleesbedrijven de achtervolging in. Vivera (Ov.) kiest na 60 jaar vlees ook voor vegetarisch. Net zo als vleesverwerker Vion. Zij bouwen de rundvleesslachterij in Leeuwarden (Fr.) om en gaan vanaf begin dit jaar volledig over op de productie van plantaardige producten.

Aan erwteneiwit kan op korte termijn een tekort ontstaan

Directeur Frank Giezen van vleesvervangerfabrikant Ojah (Gld.) voorziet voor dit jaar 50% groei aan vleesvervangers. “Maar als het meer is, zitten we zonder grondstoffen.” Vooral aan erwteneiwit kan op korte termijn een tekort ontstaan. Voor andere ingrediënten legt Giezen de leveringen voor de zekerheid een jaar van tevoren vast, terwijl de vraag lastig te voorspellen is.

Tekort aan plantaardige eiwitten

De beschikbaarheid van plantaardige eiwitten kan nog wel eens een groot probleem worden, schatten de verwerkers in. Bedrijven zullen in hun toekomstplannen tegen grenzen aan lopen. “Slechts een handvol producenten kan met behulp van grote installaties de belangrijke plantaardige eiwitten uit soja, erwten of granen halen. Maar zij groeien naar hun maximale capaciteit. Uitbreiding vergt een enorme investering”, aldus WUR-hoogleraar Atze Jan van der Goot.

Amerikaans erwteneiwit-producent Puris, onder andere bekend als leverancier aan Beyond Meat, herkent de krapte ook. Het bedrijf heeft de fabriek in 5 jaar tijd 4 keer uit moeten breiden. Het nieuwe pand wordt bijna 2 keer zo groot.

Terwijl de vraag naar vleesvervangers toeneemt, stijgt tegelijkertijd ook de vleesconsumptie in Nederland.

Snel delen

Image
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin