Doorgaan naar artikel

Grotere productie haalt melkprijs in VS onderuit

Lokaal is de productie zo groot in de VS dat melk wordt gedumpt.  - Foto: Canva/DirkRietschel

Lokaal is de productie zo groot in de VS dat melk wordt gedumpt. - Foto: Canva/DirkRietschel

De melkprijs in de Verenigde Staten daalt flink onder druk van een toenemende melkproductie.

In juni daalde de melkprijs voor klasse III-melk onder $ 15 per cwt (hundredweight, ongeveer 45 kilo). Omgerekend is dat net iets meer dan € 30 per 100 kilo melk. Een jaar geleden lag die melkprijs nog op $ 26 per cwt, ofwel zo’n € 53 per 100 kilo melk.

Lokale melkdumping

Lokaal is de productie zo groot dat melk wordt gedumpt. In de media werd daar veel aandacht aan besteed. Verwerkers zouden de toestroom van melk niet meer aankunnen. Volgens Alan Bjerga van de National Mik Producers Federation (NMPF) speelt het probleem bij een lokale verwerker. Het probleem is niet landelijk, benadrukt hij.

“We horen niet dat er wijdverspreid melk wordt gedumpt. Het komt zeker wel voor, maar dat is het gevolg van de zogenoemde spring-flush.” Dat is de periode dat de melkaanvoer het hoogst is. “Het is jammer dat het gebeurt, maar het moet niet worden overdreven dat de verwerkende industrie het niet aankan”, sust Bjerga.

Melken onder kostprijs

Melkveehouder Nicolien Hammink in Bruce, South Dakota, ervaart geen problemen in de melklevering. “Onze verwerker heeft wel een stop op de productie, maar breidt uit om meer melk te kunnen ontvangen.” De prijs voor de melk is wel een probleem: “We melken op dit moment onder de kostprijs.” De uitbetaling ligt op het moment tussen $ 14 en $ 16 per cwt. Dat geldt voor melk dat naar de spotmarkt gaat. Ook werkt het melkveebedrijf met ‘forward contracting’ via de Chicago-board.

De federale overheid biedt verschillende verzekeringspakketten aan om een minimale prijs voor een deel van de geleverde melk te ontvangen. Hiervoor betalen deelnemende melkveehouders een premie.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin