Doorgaan naar artikel

Grotere voorraden drukken sojaprijs

In Brazilië is het gros van het sojabonenareaal (90%) geoogst. - Foto: Canva/fotokostic premium

In Brazilië is het gros van het sojabonenareaal (90%) geoogst. - Foto: Canva/fotokostic

Het International Grains Council (IGC) schat dat de wereldproductie van sojabonen in 2022-’23 met 4% toeneemt vergeleken met een jaar eerder. Het verbruik neemt ook toe, maar dat compenseert de grotere productie niet, waardoor de wereldwijde eindvoorraden toenemen.

In Brazilië is het gros van het sojabonenareaal (90%) geoogst. Verschillende analisten schatten de Braziliaanse productie op 154 miljoen ton sojabonen. Telers worden aangemoedigd om grote volumes te verkopen, omdat coöperaties en graanbedrijven krap zitten in opslagruimte. Het Braziliaanse aanbod op de wereldmarkt in combinatie met grote voorraden zet druk op de prijs van sojabonen. De IGC-prijsindex voor sojabonen staat begin deze week met 269 punten (januari 2000 = index 100) 21% lager dan een jaar eerder.

Op de lange termijn wordt ook in de Verenigde Staten een goede oogst verwacht, waardoor de prijsdruk naar verwachting zal aanhouden. Inzaaiwerkzaamheden voor sojabonen verlopen in de VS prima. Afgelopen weekend was 9% van het Amerikaanse areaal ingezaaid. Daarmee liggen de werkzaamheden voor op het vijfjarengemiddelde van 4% op peildatum 23 april.

Groter areaal koolzaad in Canada verwacht

Voor koolzaad zijn de ogen voornamelijk gericht op Canada. Daar wordt een groter areaal verwacht en het zaaiseizoen is begonnen. Vorige week werden koolzaadnoteringen op de termijnmarkt in Winnipeg ondersteund omdat ongunstig weer het inzaaiwerk vertraagde.

In Europa groeit koolzaad goed. Dat blijkt uit het laatste Mars-rapport van het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie. De gemiddelde koolzaadopbrengst in Europa komt 7% boven het vijfjarengemiddelde uit. De gemiddelde hectare opbrengst koolzaad is voor oogst 2023 op 3,31 ton geschat. Vergeleken met de voorgaande maandprognose (maart) is de Europese opbrengst per hectare 1% naar boven bijgesteld.

Koolzaad staat er in de Benelux goed bij. De vroege rassen zijn in bloei en de ziektedruk is laag. In Roemenië was de neerslag gunstig voor de koolzaadgewassen. In Polen hebben sommige graangewassen vorstschade opgelopen. Maar voor het koolzaadgewas is het nog te vroeg om te zien of de vorst schade heeft toegebracht, geeft JRC aan.

Prognose: prijsdruk op sojabonen.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin