Groupe Avril terug naar plantaardige ‘roots’

04-10-2021 | |
Groupe Avril terug naar plantaardige ‘roots’

Groupe Avril, de vierde grootste agrarische onderneming in Frankrijk met een omzet van € 5,8 miljard en 7.600 werknemers, gaat terug naar zijn plantaardige roots.

De divisie varkens van Groupe Avril is al verkocht, de eieren staan in de etalage. Avril heeft ook een goede partner gevonden in het Nederlandse DSM dat juist heeft meegedeeld zich geheel op voeding te concentreren. Groupe Avril heette voorheen Sofiprotéol, een naam die verwees naar de basisactiviteiten: proteïne- ofwel eiwithoudende en oliehoudende gewassen. Sofiprotéol is in 1983 opgericht in het kader van een nationaal plan om Frankrijk minder afhankelijk te maken van de invoer van dergelijke gewassen. Belangrijkste ‘aandeelhouder’ was en is de Fédération française des producteurs d’oléogineux en de protéagineux die tegenwoordig zo’n 100.000 akkerbouwers vertegenwoordigt.

Grote speler in biodiesel

Richtte Sofiprotéol zich oorspronkelijk vooral op koolzaad en zonnebloemen, in de loop der tijd zijn daar ook de eindproducten bijgekomen. Het bedrijf, dat in 2015 is omgedoopt tot het makkelijker uit te spreken Groupe Avril, is nu onder meer met de merken Lesieur en Puget de grootste leverancier van huishoudelijke olie in Frankrijk en is ook een grote speler in biodiesel en andere vernieuwbare agrochemische producten. Bovendien is de groep door voortdurende overnames sterk geïnternationaliseerd met activiteiten in inmiddels negentien landen.

Dierlijke activiteiten afstoten

De naam Sofiprotéol bestaat nog steeds voor de investeringstak die participeert en tientallen kleine agrarische initiatieven. Groupe Avril telt tot nu toe ook een aantal wezensvreemde bedrijven. Dat zijn de grote Bretonse slachterij Abera en vleesverwerker Porcgros die in 1998 zijn binnengekomen met de overname van veevoer producent Glon Sanders. Daarnaast is er ook nog Matines, de grootste leverancier van eieren op de Franse markt die in 1995 bij de groep kwam. In april dit jaar deelde Avril echter mee die dierlijke activiteiten af te stoten om zich volledig te richten op plantaardig. Vorige week werd bekend dat Abera en Porcgros worden gekocht door Bigard, terwijl Matines nog steeds in de etalage staat.

Plantaardige transformatie

Avril stelt zich nu ten doel ‘leider te worden op het gebied van oplossingen voortkomend uit de plantaardige transformatie ten dienste van de transitie van de voeding van mens en dier, van het milieu en in de landbouw’. “In lijn met ons bestaansrecht impliceert dat een oriëntatie van onze activiteiten rond de transformatie en verwaarding van plantaardige producten in overeenstemming met onze verankering in de Franse landbouw en de wereldwijde dimensie van bepaalde markten”, aldus directeur-generaal Jean-Philippe Puig.

Avril richt zich op vier sectoren, de internationale markt voor speciaal-ingrediënten op basis van zijn industriele expertise in het domein van olie en eiwitten, verdere ontwikkeling van merkproducten, vernieuwbare energie en ondersteuning en dienstverlening bij de transitie van boeren en tuinders.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer