Doorgaan naar artikel

Gruyère mag ook in de VS worden gemaakt

De kaassoort gruyère, die in de Verenigde Staten (VS) wordt verkocht, hoeft niet per se afkomstig te zijn uit Zwitserland of Frankrijk.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De kaassoort gruyère, die in de Verenigde Staten (VS) wordt verkocht, hoeft niet per se afkomstig te zijn uit Zwitserland of Frankrijk. Dat blijkt uit een rechterlijke uitspraak in de VS. In Europa is de merknaam wel beschermd.

Belangenorganisaties van de Zwitserse en Franse kaasmakers, Interprofession du Gruyère en Syndicat Interprofessionnel du Gruyère, dienden in 2010 een eerste aanvraag in om de naam gruyère in de VS te laten registreren als gecertificeerd merk. De enige manier om in de VS een product een geografische bescherming te geven, is via het merkenrecht. Maar gruyère wordt in de VS gezien als generieke aanduiding van een soort kaas en generieke namen kunnen niet als merk gedeponeerd en beschermd worden. De belangenorganisaties kregen daarom nul op rekest.

Herkomst van kaas

Reden voor een stap naar de rechter. Na een verloren eerste rechtszaak zijn ze nu ook in hoger beroep in het ongelijk gesteld. De term gruyère is in de VS niet voorbehouden aan de halfharde kaas gemaakt van de rauwe melk van Zwitserse koeien die grazen in de omgeving van het gelijknamig Zwitserse district of van Franse koeien uit de Franche-Comté en de Savoye. Amerikanen zouden volgens de rechter bij de naam gruyère niet direct aan Frankrijk of Zwitserland denken, maar aan een type kaas met gaten. De Food and Drug Administration stelt wel eisen aan de productiewijze, maar niet aan de herkomst van de melk waarvan de kaas is gemaakt.

Lijkt op goedkeuring Gouda Holland

Opvallend is dat de merkaanvraag ‘Gruyère Switzerland’ in 2013 wel door de Amerikanen is goedgekeurd. Deze kaas mag alleen afkomstig zijn uit genoemde regio’s in Zwitserland en Frankrijk. Dit lijkt op de Europese goedkeuring van het merk Gouda Holland. Deze kaas mag alleen in Nederland worden geproduceerd. Goudse kaas mag echter in alle landen worden geproduceerd.

De Zwitsers produceren jaarlijks zo’n 33.000 ton gruyèrekaas, waarvan ze ongeveer 14.000 ton exporteren. In 2021 was de VS de belangrijkste exportmarkt, goed voor een volume van meer dan 4.162 ton.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin