Skip to content

Guardian: ruim een derde van vis fout gelabeld

Updated on:
Business
Nieuws
Bestelde kabeljauw, schol, of schelvis blijkt vaak pangasius. Foto: Canva

Bestelde kabeljauw, schol, of schelvis blijkt vaak pangasius. Foto: Canva

Ruim een derde van vis die op het bord beland, is een andere soort dan aangegeven.

Er wordt op grote schaal gefraudeerd met het labelen van vis. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van een analyse van 44 onderzoeken. Volgens de krant is er sprake van grootschalige fraude op wereldwijde schaal, ook al is opzettelijke fraude niet altijd aantoonbaar. De analyse is gebaseerd op 44 onderzoeken in 30 landen en in totaal 9.000 producten. De vis en schaaldieren waren gekocht in restaurants, supermarkten en bij visboeren.

Bij snappers, een veel verkochte vissoort, bleek het in 40% van de proeven te gaan om 38 andere soorten, bleek uit een van de onderzoeken. Bestelde kabeljauw, schol, of schelvis blijkt vaak pangasius, te zijn die volgens de krant wat structuur en smaak betreft dicht bij die genoemde witte vissoorten komt.

DNA-analyse

Een van de onderzoeken dat wordt aangehaald, is een studie uit 2018 waarbij op basis van DNA-analyse bleek dat een op de drie restaurants in Europa andere vis serveerde dan volgens de kaart.

Volgens de Guardian is niet altijd met zekerheid te zeggen of het om fraude gaat, verwisselde labels kunnen ook een oorzaak zijn. In de meeste gevallen gaat het wel om goedkopere soorten, die als duurdere vis wordt verkocht.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin