H5N8 vertoont gelijkenissen met eerdere virussen

24-01-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het HPAI-virus (serotype H5N8) dat de voorbije weken in Midden- en Oost-Europa is geconstateerd, lijkt verwant te zijn aan een H5N8-virus dat eerder in 2018/2019 in Afrika circuleerde.

Het virus heeft ook elementen van laag-pathogene vogelgriepvirussen die eerder in Rusland zijn gevonden. Het virus kan met trekvogels tijdens de voorjaarstrek vanuit Afrika naar Azië zijn gebracht en vervolgens via verschillende overdrachtsmomenten met de najaarstrek in Europa zijn beland. Dat meldt de Deskundigengroep Dierziekten op basis van de beschikbare informatie over het virus. De volledige volgorde waarin het DNA van het onlangs ontdekte HPAI-virus is opgebouwd, is nog niet bekend.

Trekroutes

De geografische spreiding van de HPAI-uitbraken lijkt volgens de deskundigengroep op de situatie van het hoogpathogene H5N1-virus in 2005 en 2006. Ook toen was er sprake van een infectie in voornamelijk Midden- en Oost-Europa en niet in Noordwest-Europa. Dit beeld kan volgens de deskundigengroep samenhangen met de trekroutes van Noordwest-Azië naar Midden-Europa. De huidige uitbraken liggen in een gebied dat valt onder de zogenoemde Zwarte Zee Mediterrane trekroute. De ’s winters in Nederland verblijvende trekvogels komen vooral aangevlogen via de Oost-Atlantische trekroute. Dat zou mogelijk verklaren waarom er in Midden- en Oost-Europa wel uitbraken voorkomen en in Nederland niet.

Havik en kolgans besmet

Afgelopen maand werden uitbraken van H5N8 gemeld in Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Tsjechië, en Oekraïne. Tot dusverre zijn twee besmette vogels gerapporteerd: een havik in Polen (nabij een besmet Pools bedrijf) en een kolgans in Duitsland (nabij de Poolse grens). Met het oog op de verplichte vogelgriepmonitoring voor dood gevonden vogels lijkt het er volgens de Deskundigengroep Dierziekten op dat dit vogelgriepvirus weinig sterfte veroorzaakt onder wilde vogels.

Vorsttrek blijft voorlopig uit

Het ziet er op dit moment niet naar uit dat de komende twee weken vogels vanuit Oost- en Midden-Europa naar Nederland trekken, zo meldt de Deskundigengroep Dierziekten. Streng winterweer zou een zogenaamde vorsttrek naar het westen kunnen inluiden. De komende twee weken slaat het weer echter niet om, zo is de verwachting.

Op basis van de risicobeoordeling van de Deskundigengroep Dierziekten concludeerde het ministerie dat de kans op insleep van vogelgriep op een Nederlands pluimveebedrijf op dit moment klein is.

Lees ook: Geen preventieve ophokplicht voor pluimvee

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur
Meer over


Beheer