HAK gaat voor certificering B Corp

12-01 | |
Foto: Van Assendelft Fotografie
Foto: Van Assendelft Fotografie

Groentefabrikant HAK wil in de loop van 2022 verder als officieel gecertificeerde B Corporation, kortweg B Corp.

Deze certificering bewijst dat een onderneming sociale en duurzame impact realiseert, zonder in te boeten op winst. HAK heeft hiervoor de statuten al gewijzigd.

B Corporations zijn wereldwijd nog een relatief select gezelschap met 4.459 bedrijven over 76 landen in 153 sectoren. Bekende B Corps zijn ijsfabrikant Ben & Jerry’s, outdoorkledingfabrikant Patagonia en (plantaardige) zuivelfabrikant Danone. De bedrijven streven naar een betere wereld voor hun werknemers, klanten en leveranciers, de samenleving als geheel en het milieu.

‘Logische volgende stap’

HAK wil zich gaan voegen bij de ruim 175 Nederlandse bedrijven met een B Corp-certificering, omdat dit volgens CEO Timo Hoogeboom een logische volgende stap is in de ontwikkeling van het bedrijf. “De filosofie van B Corp sluit aan bij onze duurzaamheidsstrategie, ‘de Groene Keuken van HAK‘”, vertelt Hoogeboom. “We stimuleren mensen meer plantaardig te eten met meer groente en peulvruchten. Daarbij hoort een lokalere en duurzame kringlooplandbouw met compensatie voor de inspanningen van telers. Ook blijven we nieuwe stappen zetten naar verdere CO2-reductie en naar verdere vergroening van de teelt.”

Trajectfase B Impact Assessment

Het aanpassen van de bedrijfsstatuten hoort bij de trajectfase B Impact Assessment (BIA). Hierbij worden de impact van de activiteiten en het businessmodel van HAK op werknemers, gemeenschap, milieu en klanten beoordeeld. In de statuten is officieel vastgelegd dat het bedrijf zich ten doel stelt om ‘door middel van zijn bedrijfsvoering en activiteiten een significant positieve invloed te hebben op de maatschappij en het milieu in zijn algemeenheid’, en dat het Management Team in zijn besluitvorming ‘ook rekening houdt met de sociale, economische, juridische of andere gevolgen voor stakeholders en milieu’.

Hoogeboom: “Het officieel wijzigen van onze statuten geeft een duidelijk signaal af waar wij nu en in de toekomst als bedrijf voor staan. We hopen de uiteindelijke certificering in 2022 te ontvangen, hoewel dit proces natuurlijk nooit af is.”

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer