Doorgaan naar artikel

HAK: ook bij deze gasprijs tijdelijke productiestop

Groenteverwerker HAK zet een productiepauze van zes weken door, ook bij de huidige lagere energieprijzen.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Eerder meldde HAK al dat de productiestop geen impact op de levering aan winkels zou hebben. Foto: ANP premium

Eerder meldde HAK al dat de productiestop geen impact op de levering aan winkels zou hebben. Foto: ANP

Groenteverwerker HAK zet een productiepauze van zes weken door, ook bij de huidige lagere gasprijs.

Steun krijgt HAK niet. Begin oktober meldde HAK het plan een productiepauze in te lassen. De maatregel van een productiepauze begin 2023 moet de forse kostenstijgingen van energie, en dan met name gas, zoveel mogelijk dempen. Voor de verwerking van houdbare bonen is die planning mogelijk. Er komt ook geen groente van de akkers in die maanden, waardoor effecten voor telers beperkt zijn.

Geen energiecompensatie voor HAK

De huidige lagere prijzen op de energiemarkt zijn geen reden om dat plan overboord te zetten, stelt een woordvoerder. “We houden het nauwlettend in de gaten. Op dit moment zijn er nog steeds voornemens om de productie tijdelijk op te schorten middels een productiepauze van zes weken.” Een rol speelt het vooralsnog uitblijven van energiecompensatie voor de groenteverwerker. “Daar vallen wij niet onder. Wij krijgen geen compensatie”, laat de directie van HAK weten via een woordvoerder.

Vaste HAK-medewerkers doorbetaald

Het plan voor de productiestop heeft consequenties voor personeel, laat een woordvoerder weten. “We hebben een plan opgesteld voor de medewerkers in de productie en dit enkele weken geleden met hen besproken. De productiepauze zal worden opgevangen door verlof- en roostervrije dagen zoveel als mogelijk aan te wenden en door vervangend werk zoals onderhoudswerkzaamheden. Alle vaste medewerkers worden dus gewoon doorbetaald en blijven bij HAK in dienst.”

Europese gasprijs

Eerder meldde het al dat de productiestop geen impact op de levering aan winkels zou hebben. Wel zouden de prijzen van groenten en peulvruchten nog ‘behoorlijk’ gaan stijgen door de hogere energiekosten.

De Europese gasprijs daalde vorige week voor het eerst in lange tijd onder de € 100 per megawattuur. De piek was in augustus, toen de prijs bijna € 350 was.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin