Skip to content

HAK preekt voor eigen parochie

Producten van HAK in een supermarkt. - Foto: ANP

Producten van HAK in een supermarkt. - Foto: ANP

Je verwacht het niet direct uit het bedrijfsleven, maar groentefabrikant HAK luidt de noodklok voor verduurzaming van het voedselsysteem.

Topman Timo Hoogeboom roept alles en iedereen, van telers tot supermarkten op samen te werken. Het huidig systeem moet op de schop. Minder vlees, meer groente, regionale teelt en afzet.

Positie kiezen

HAK kiest duidelijk positie. De teelt van aardappelen en bieten in Nederland moet plaatsmaken voor rode kool en bonen. Liefst zou HAK op biologische teelt omschakelen, maar dit is volgens Hoogeboom niet haalbaar. Lagere opbrengst en oogstonzekerheid spelen parten. Het bedrijf kiest daarom voor PlanetProof als standaard.

Oproep niet zo moeilijk

Best stoere taal, maar het past HAK ook wel goed. De groenteverwerker kiest de aanval in het winkelschap. HAK haalt al circa 85% van de grondstoffen uit een straal van 125 km rondom Giessen. De oproep tot regionale productie is niet zo moeilijk. De afzet zit voornamelijk in Nederland, West-Duitsland en België; ook al ‘regionaal’ dus. En PlanetProof is voor veel versproducten al standaard.

Best stoere taal, maar het past HAK ook wel goed

Een pleidooi met commerciële insteek dus, maar wel een met gevolgen. Steun voor de pleitbezorgers van regionale productie. Telers moeten alert zijn in dit debat. Iemand betaalt de prijs. De consument? De verwerker? Of uiteindelijk toch de teler? Ook dit is een deel van het verhaal.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin