Skip to content

Half miljard investering in Biotech Campus Delft voor voedselinnovaties

DSM en ASR investeren fors in de Biotech Campus Delft voor voedselinnovaties en verduurzaming van het voedselsysteem.

DSM wil met ASR Dutch Science Park Fund de Biotech Campus Delft verder ontwikkelen tot “wereldwijde koploper” in biowetenschappen.  -Foto: ANP

DSM wil met ASR Dutch Science Park Fund de Biotech Campus Delft verder ontwikkelen tot “wereldwijde koploper” in biowetenschappen. -Foto: ANP

DSM en ASR investeren fors in de Biotech Campus Delft. De investeringen zijn volgens de bedrijven gericht op voedselinnovaties en verduurzaming van het voedselsysteem.

DSM gaat samenwerken met ASR Dutch Science Park Fund om de Biotech Campus Delft (BCD) verder te ontwikkelen tot “wereldwijde koploper” in biowetenschappen. Dat maakte het speciaalchemiebedrijf bekend. Het fonds van verzekeraar ASR gaat daarbij de komende jaren honderden miljoenen euro’s investeren in de campus, onder andere in nieuwbouw en in de aankoop van kantoren en laboratoria.

De deal behelst onder meer dat het ASR-onderdeel bestaande kantoren en laboratoria koopt, die DSM verhuurt aan startende bedrijven. Daarnaast wil de investeerder over een periode van twintig jaar tot zo’n € 500 miljoen steken in vastgoed op het terrein. DSM blijft eigenaar van het Rosalind Franklin Biotech Center en de Biotech Campus Delft, inclusief infrastructuur en voorzieningen.

Voedselsysteem transformeren

“We moeten ons voedselsysteem transformeren en ons voedsel duurzamer, gezonder, voedzamer en lekkerder maken met respect voor de wensen van producenten, boeren en consumenten”, zegt Dimitri de Vreeze, topman van ​DSM, in een toelichting.

“Met deze langetermijninvestering in de Biotech Campus Delft draagt het ASR Dutch Science Park Fund bij aan het stimuleren van de Nederlandse kennissector”, voegt ASR-topman Jos Baeten daaraan toe.

Campus wordt fermentatie- en bioscience-hotspot

De Biotech Campus Delft brengt onder meer gerenommeerde onderzoeksinstituten, start-ups, fermentatie-expertise en commerciële activiteiten samen op één locatie. “Door deze samenwerking zal de Biotech Campus Delft als fermentatie- en bioscience-hotspot een leidende rol spelen in de wereldwijde overgang naar een duurzame, bio-based economie”, aldus DSM.

Investeringen in kweekvlees

DSM investeerde eerder al in de Delftse start-up Meatable. Dit bedrijf produceert kweekvlees met stamcellen. Het ASR Dutch Science Park Fund investeert al op meerdere locaties in de ontwikkeling van campussen via een samenwerking, zoals met de Technische Universiteit Delft en Kennispark Twente.

Bedrijven experimenteren al tijden met het kweken van vlees in het laboratorium, zoals Mosa Meat uit Maastricht en Meatable uit Delft. Beide bedrijven haalden al tientallen miljoenen euro’s op bij investeerders, waarmee ze hun product verder willen ontwikkelen tot een betaalbaar lapje vlees.

Lees ook: Zo wordt de industrie voor kweekvlees langzaam volwassen

Italië wil juist geen dierlijk voedsel uit lab

De Italiaanse regering kondigde vorige maand aan dat ze dierlijk voedsel dat uitsluitend in het laboratorium is gemaakt wil verbieden. Volgens landbouwminister Francesco Lollobrigida garanderen zulke producten onvoldoende “kwaliteit, welzijn en bescherming van onze cultuur en traditie”.

Premier Giorgia Meloni kondigde eerder al maatregelen tegen onconventionele voedingsmiddelen aan. Ze wil snel verplichte labels invoeren voor producten waarin insecten zijn verwerkt, na ophef op sociale media over het gebruik van krekelmeel in eten. Verschillende soorten insectenmeel mogen niet meer worden gebruikt in pasta en pizza.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin