Hamletz-varkenshouder Ten Have nu ook ‘Officier’

Annechien ten Have. - Foto: Koos Groenewold
Annechien ten Have. - Foto: Koos Groenewold

Afgelopen zondag vroeg ze nog aandacht voor het belang van de afzet van dieren die zijn gevaccineerd tegen mond- en klauwzeer. Maandagochtend 26 april kreeg ze een telefoontje van burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt. Annechien ten Have kreeg te horen dat ze benoemd was tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

“Aanvankelijk had ik het niet eens in de gaten”, vertelt Ten Have. “Wie had ooit kunnen denken dat een officier Hamletz-vlees in de schappen heeft?”, zegt de varkenshouder. “Dit is mooi voor de varkenshouderij.”

Ten Have krijgt de onderscheiding donderdag 29 april uitgereikt in een bijeenkomst met een select gezelschap. Ze mag zelf twee gasten meebrengen. De rest van de genodigden zal de feestelijke bijeenkomst via het internet moeten volgen.

Inzet voor varkenshouderij

Ten Have, agrarisch ondernemer van het jaar in 2019 met haar akkerbouw- en varkensbedrijf Hamletz, ontvangt de onderscheiding onder andere vanwege haar jarenlange inzet op het gebied van de varkenshouderij en de land- en tuinbouw in het algemeen. Ze was vijftien jaar bestuurder bij LTO Nederland, maakte deel uit van de veehouderij-sectorraad en de ledenraad van ACM (nu Royal Agrifirm Group), ze is al meer dan tien jaar lid van de expertgroep Voluntary Subgroup on Alternatives to Surgical Castration, ze was vicevoorzitter van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland, bestuurder van het waterschap Hunze en Aa’s, ze is lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Verder is ze van 2016 – heden voorzitter van de stichting Nuffield Nederland en bestuurslid van Nuffield International, een organisatie die zich sterk maakt voor de ontwikkeling van agrarisch ondernemerschap, innovatie en leiderschap.

Internationale activiteiten

Geconfronteerd met die lange lijst van activiteiten in de loop der jaren zegt Ten Have: “Ja, ik heb veel gedaan, zeker. Maar ik weet niet of ik degene moet zijn die zegt dat ik deze onderscheiding verdien. Als je zoals ik veel internationale activiteiten hebt gehad, kom je ook eerder in aanmerking voor een hogere onderscheiding.”

Ten Have behoort tot de 2.828 mensen die dezer dagen koninklijk worden onderscheiden, traditioneel op de werkdag voorafgaand aan Koningsdag. In verband met de corona-epidemie hebben de uitreikingen in kleine kring plaats. De gedecoreerden zijn maandag 26 april geïnformeerd. Ten Have is een van de 998 vrouwen die worden geëerd.

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer