Hamletz-vlees nu ook bij Dekamarkt verkrijgbaar

10-04 | |
Foto: Canva en Hamletz
Foto: Canva en Hamletz

Het scharrelvlees van Hamletz ligt voortaan ook bij supermarktketen Dekamarkt in het schap.

Bij Albert Heijn is het sinds 2018 verkrijgbaar. Dat vertelt Annechien ten Have, de boerin achter dit varkensvleesmerk. Dekamarkt betrekt tien vleesproducten van de Hamletz-varkens voor in hun assortiment vers vlees. Hoeveel producten in een bepaald filiaal verkrijgbaar zijn, hangt af van de omvang van de winkel. Hoe groter het filiaal hoe meer Hamletz-producten.

Vleeswaren

Tevens worden sinds kort vleeswaren gemaakt van de Hamletz-varkens. Dat gebeurt bij het bedrijf Jos Slippens vleeswaren. De vleeswaren komen in ieder geval ook bij Dekamarkt te liggen. Ten Have is bijna drie jaar onderweg met haar concept. Ze zegt tevreden te zijn over de ontwikkeling tot dusver. Bij Albert Heijn lag Hamletz aanvankelijk in zestig winkels. Dit aantal zit nu op een paar honderd filialen. Van sommige onderdelen van het varkenskarkas is al tekort. Er wordt daarom gewerkt aan de uitbreiding van het aantal zeugen van 400 naar 600 dieren. Daarvoor is een bouwvergunning nodig om extra kraamstalruimte te maken. Doordat het vlees nu ook in de vleeswaren gaat, wordt de verwaarding van de Hamletz-varkens beter, betoogt Ten Have. Dat is volgens haar een belangrijke stap in de ontwikkeling van het concept.

Meerder pijlers

De Hamletz-varkens hebben twee Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming. Smaak, dierenwelzijn en een energieneutrale bedrijfsvoering zijn belangrijke pijlers onder dit varkensvleesconcept. De varkens krijgen zoveel mogelijk in Nederland geteeld voer en lupine als eiwitbron in plaats van soja.

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen