Doorgaan naar artikel

Hamsteren en stilstaan op kuikenmarkt

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Corona zorgt voor bijzondere taferelen in de winkels. Kip is één van de producten die gretig aftrek vindt.

Voor Nepluvi aanleiding om met de NVWA in gesprek te gaan over mogelijkheden om extra te slachten om de lege schappen in de winkels weer snel te vullen. Aan de andere kant is de vraag vanuit horeca en foodservice flink ingezakt. De bestellingen van fastfoodketens als McDonald’s en KFC zijn volgens slachterijen gehalveerd.

Borstkappen weer gewild

Het zorgt voor verschuivingen in afzetstromen binnen en tussen slachterijen. Zo is een product als borstkappen, dat 1,5 jaar slecht gelopen heeft, nu weer gewild. De grillers doen het daarentegen weer duidelijk minder goed dan zware kuikens door het wegvallen van de vraag naar kleine filets in restaurants en de luchtvaart.

Strenge grenscontroles

Ook internationaal zijn er verschuivingen. Door de strenge grenscontroles in Polen is kip uit Oekraïne minimaal twee dagen later hier dan normaal. Het kan daardoor niet meer als vers product worden afgezet op de Engelse markt. En dat biedt dan weer kansen voor Nederlandse bedrijven.

Kuikenmarkt blijft stabiel doorgaan

Onrust in een markt werkt nooit ondersteunend voor de prijs. Waar de varkensmarkt zakt, blijft de kuikenmarkt stabiel doorgaan. De kuikenhouder profiteert er echter ook niet van dat de kip goed wegloopt momenteel. Ook dat komt door de onrust: ‘Het loopt nu goed, maar het kan morgen anders zijn’, klinkt het bij zowel handel als slachterijen met een ongeruste ondertoon.

Noteringen maken pas op de plaats

Door de verschuivingen in productstromen zijn volgens slachterijen vraag en aanbod nog steeds redelijk in evenwicht. De meeste noteringen maken daarom een pas op de plaats. Waar de lichte kuikens iets moeizamer lopen, doen de zware dat weer minder. Gemiddeld blijven beide gelijk en zo ook hun noteringen in Barneveld. Vrije kuikens blijven onveranderd op € 0,91 tot € 0,93 per kilo. Deinze maakt ook een pas op de plaats op € 0,89 tot € 0,91.

Contracten ongewijzigd

Ook de meeste contracten blijven ongewijzigd. De VCN blijft staan op € 0,765. Jan van Ee en Esbro plussen wel een cent en komen daarmee op respectievelijk € 0,815 en € 0,85 per kilo.

Door het naar voren halen van kip is het aanbod komende week nog krap. Daarna wordt het aanbod ruimer.

Door de hectiek in de markt en de angst dat de weelde zo over kan zijn, blijven slachterijen kort op de bal. Een voorspelling hoe de markt zich zal ontwikkelen, is daarmee lastig te geven. Als zich geen grote calamiteiten voordoe,n is voortzetting op het huidige prijsniveau is het meest realistische scenario.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin