Skip to content

Hamsteren tegengaan met de Hamsterwet

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Column
Foto: Canva

Foto: Canva

Er bestaat al heel lang een wet met als doel het tegengaan van hamsteren van goederen.

Geloof het of niet, maar hij bestaat echt! Sinds 29-11-1962 hebben we in Nederland een regeling met als doel het tegengaan van het hamsteren van goederen. Deze zogenaamde Hamsterwet is zelfs recentelijk nog geactualiseerd. Het kabinet kan met een pennenstreek de wet in werking laten treden. Op basis daarvan zou zelfs het strafrecht kunnen worden ingezet om mensen te beboeten die zich niet aan de Hamsterwet houden. Ik mag toch hopen dat we als bevolking nooit zo ver zullen afdwalen.

Kant-en-klaarmaaltijden

Naast alle positieve initiatieven die ontstaan, heb ik me de afgelopen dagen toch enorm verbaasd over het gedrag van vele medemensen. Bij een van onze slagers kwamen mensen, die zich normaal gesproken niet afvragen wát ze ’s avonds zullen eten, maar wáár ze gaan eten. Deze mensen kwamen zich nu oriënteren over de kant-en-klaarmaaltijden bij de versspecialist. Echt waar!

Bij zowel de supermarkt als bij de bakker vertelden medewerkers me dat ze die dag al meerdere keren waren uitgescholden, omdat er niet voldoende witbrood voorgesneden lag en omdat de boter op was. Ik schaam me daarvoor!

Gehakt lijkt het meest gewilde product van Nederland te worden

Verkoop rundvlees

Voor wat betreft de rundvleesverkoop is er plotseling een compleet andere verdeling ontstaan. Tot vorige week waren de zogenaamde gehaktsnippers een sluitpost bij de verwaarding van het vlees van een hele koe. Op dit moment lijkt gehakt het meest gewilde product van Nederland te worden.

Tot voor kort was het hip om hele beren te BBQ‘en, om meelwormen en sprinkhanen levend te frituren en om enkele, nog kloppende slangenharten naar binnen te slurpen. Nu is onze maakbare maatschappij even tot stilstand gekomen. De oer-Hollandse gehaktbal met rauwe andijviestamppot wordt weer goed genoeg. Laat dát onze winst zijn als we deze vreselijke crisis te boven zijn gekomen.

Snel delen

Afbeelding
Anita Heijdra

Vleesveehouder

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin