Doorgaan naar artikel

Hamsterwoede zakt weg, druk op rundvleesprijs

Foto: Michel Zoeter

Foto: Michel Zoeter

De hamsterwoede van de Nederlandse consument lijkt af te vlakken. De vraag naar rundvlees zakt daarmee terug. Dat zorgt voor prijsdruk, want slachterijen zien dat de afzet naar Zuid-Europa en de horeca ook al beduidend minder is.

Geluk bij een ongeluk is dat door de coronacrisis minder vee wordt aangeboden bij de slachthuizen. Handelaren komen minder op het erf bij de boeren en dus wordt er ook minder vee opgehaald. Sommige handelaren zijn uit eigen overweging al gestopt het met ophalen van vee. Anderen merken dat melkveehouders momenteel liever geen of zo weinig mogelijk derden op het erf hebben.

Hogere prijs in Leeuwarden

Ook op de veemarkt in Leeuwarden werd duidelijk minder vee aangeboden. In totaal stonden er woensdagavond zo’n 280 runderen. Die werden wel vlot verkocht en zelfs tegen een iets hogere prijs. Voor een P-kwaliteit werd €2,25 tot €2,55 per kilo geslacht gewicht betaald. Een prijsstijging van 5 cent per kilo.

Vleesafzet beperkt

Hoewel de prijsstijging een lichtpuntje is, vrezen handelaren dat de prijzen voor slachtkoeien de komende weken zullen zakken. Slachterijen zitten omhoog met de luxe vleesdelen. Die gaan normaal richting horeca en Zuid-Europa, maar die afzet is zeer beperkt. Daardoor is al duur vlees de gehaktmolen in gegaan. Dat drukt ontzettend op de vierkantsverwaarding van de koeien.

Ruim aanbod verwacht na coronacrisis

Daarnaast verwachten handelaren dat wanneer de coronacrisis voorbij is er een grote prop aan afgemolken koeien worden aangeboden. De dieren die nu blijven staan, worden dan wel afgevoerd. Wanneer dat gaat gebeuren is door de onzekerheid omtrent het coronavirus niet te zeggen. Wel is het zo dat hoe langer de beperkende maatregelen, hoe groter de aanvoer gaat zijn.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin