Hand niet overspelen

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Jan Cees Vogelaar. - Foto: Koos Groenewold
Jan Cees Vogelaar. - Foto: Koos Groenewold

Dat het Mesdagfonds de fout in de stikstofberekeningen zelf naar buiten brengt, siert deze organisatie.

Pijnlijk is het wel. Net zo vervelend als de rekenfout door het Mesdagfonds, is de constatering dat het fonds zelf niet doet wat het van overheid en RIVM wel verwacht: uiterste zorgvuldigheid en transparantie betrachten.

Zo is er geen duidelijk onderzoeksrapport waarin iedereen kan lezen wat er precies is gedaan. Verder had een check (‘review‘) voorafgaand aan de presentatie deze misser wellicht kunnen voorkomen.

Mesdag moet oppassen zichzelf niet te overschreeuwen (…); hetzelfde geldt voor Mark van den Oever van FDF

Allemaal nog tot daar aan toe, ware het niet dat er stevige woorden gebruikt zijn. Mesdag moet oppassen zichzelf niet te overschreeuwen, dat gaat ten koste van de geloofwaardigheid. Hetzelfde geldt voor Mark van den Oever van FDF, die nu actie wil voeren tegen ‘boerenpartij’ CDA. Wat in Brabant lukte, moet landelijk ook kunnen, zal hij denken.

Hierdoor denkt uitgerekend D66‘er Jetten het CDA te moeten beschermen

Gevolg is dat uitgerekend D66-voorman Rob Jetten het CDA in bescherming denkt te moeten nemen tegen ‘dreigboeren’ – in dit geval een terechte betiteling.

FDF aan tafel bij premier Rutte

Tot nu toe werkte de harde strategie van iedereen overbluffen, dat moet gezegd. Dankzij het trekkerprotest zit FDF aan tafel bij Rutte. “Je moet eerst snoeihard met je vuist op tafel slaan voor Den Haag jou serieus neemt. Alleen met democratische methodes komen wij boeren er niet meer”, zegt FDF-bestuurder Jeroen van Maanen dit weekend in het AD.

Maar vroeg of laat verandert succes dat je zo afdwingt, in het tegendeel.Beheer