Handel bijproducten vindt evenwicht

01-06 | |
Afleveren bijproducten bij een melkveehouder. De vraag is groot, het aanbod sluit redelijk aan. - Foto: Bert Jansen
Afleveren bijproducten bij een melkveehouder. De vraag is groot, het aanbod sluit redelijk aan. - Foto: Bert Jansen

Er ontstaat een zeker evenwicht in de bijproductenmarkt. De vraag naar producten is weliswaar groot, maar het aanbod aan producten sluit redelijk tot goed aan.

In de aardappelstoomschillen lijkt een krapte in aanbod nog het meest te knijpen. Bij de overgang van oude naar nieuwe oogst aardappelen worden fabrieken omgebouwd en is er tijdelijk geen product leverbaar. Om in die tijd aan vraag te voldoen, bouwen leveranciers nu een voorraad op. Aardappelsnippers zijn redelijk beschikbaar. Vanuit Belgiƫ groeit het aanbod. Door stijgende gasprijzen wordt drogen van snippers minder interessant. Dat zou meer aanbod voor de melkveehouderij kunnen opleveren.

Balans vraag en aanbod bierbostel

Bierbostel leek korte tijd in overvloed beschikbaar. Door droogte steeg de vraag naar het product weer snel en is hier een redelijke balans gevonden. De prijs blijft hierdoor stabiel. De vraag naar tarwegistconcentraten is goed, al lijkt de vraag iets af te nemen door de prijs. De eerste voorkoopronde voor bietenperspulp loopt officieel op vrijdag deze week af. De hogere prijs ten opzichte van vorig jaar maakt melkveehouders wel wat meer aan het twijfelen.

Rustige handel stro

De handel in stro is op het moment rustig, datzelfde geldt ook voor hooi. Het ingekuilde gras van dit jaar heeft over het algemeen een snel verteerbaar karakter. Hierdoor is er wel wat belangstelling voor gedorst hooi voor wat extra structuur. De handel in mais is heel rustig, al is de verwachting dat er nog wel aanbod vrijkomt nu in de afgelopen weken regen is gevallen.

Prognose:stabiele prijzen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer