Handel fosfaatrechten blijft relatief rustig

11-11-2019 | |
Foto: Jan Willem van Vliet -
Foto: Jan Willem van Vliet

Vraag en aanbod zijn redelijk in balans in de handel met fosfaatrechten.

Handelaren zien dat er niet heel erg veel te beleven is in de markt voor fosfaatrechten. Er is wel wat aanbod en vraag, maar heel spannend is het allemaal niet. Voor het weekend ging de prijs even naar een niveau van boven de € 150 per netto kilo, maar maandag 11 november worden prijzen genoemd die tussen de € 145 en € 147 per netto kilo fosfaat liggen.

Als er handel wordt gedaan, dan gaat het in de huidige markt vooral om kleinere porties. Waar vorig jaar in deze week nog flinke partijen werden verhandeld, zien handelaren dat het nu om partijgroottes gaat van zo’n 150 kilo. Hier en daar is er een uitzondering die de regel bevestigd. Handelaren verwachten niet dat dit de komende weken veel gaat veranderen.

Markt leaserechten ook rustig

Ook in de markt voor leaserechten is het betrekkelijk rustig. Bij de huidige leaseprijzen is het niet aantrekkelijk om te verleasen, omdat de 0%-rechten te hoog ligt. Het verleasen levert dan te weinig op, waardoor melkveehouders afhaken. Handelaren zien dat er, zeker in vergelijking met vorig jaar, veel minder wordt geleased.

Dat er veel minder gebeurt in de leasemarkt, heeft volgens handelaren en bemiddelaars alles te maken met de verhoging van het afromingspercentage. Hierdoor zijn melkveehouders veel minder snel bereid om eventuele extra fosfaatrechten te verleasen. Een handelaar stelt zelfs dat er door meer afroming veel minder uit de markt is gehaald dan vorig jaar.

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer