Handel in kalveren nog steeds stroef

06-09 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Er lijkt nog geen einde te komen aan de moeizame kalverhandel. Al weken is het aanbod van kalveren ruim, terwijl integraties de druk op de uitbetaalde prijzen willen houden.

De kosten voor voer en energie blijven in het najaar hoog. Ook deze week was de handel rustig op de veemarkt in Purmerend. Dieren werden over de hele linie met € 10 per dier minder verkocht. Dit is niet in een verlaging van de noteringen uitgedrukt, die bleven op dezelfde hoogte als de noteringen van een week eerder. Een zwartbont kalf brengt maximaal € 120 per dier op.

Ook in Duitsland moeizame handel

Al langer worden dieren voor minder verkocht, zonder dat de noteringen veranderen. Ook op de veemarkt Leeuwarden wordt deze praktijk toegepast. Daar blijft een zwartbont stierkalf tussen € 90 en € 110 per dier staan. In Duitsland, waarvan veel kalveren naar ons land worden verkocht, is de handel ook moeizaam. Deze week praat men over een verlaging van € 5 per dier. Op de interne markt is de vraag naar zwartbonte kalveren terughoudend. Hoge productiekosten en de angst voor tegenvallende slachtprijzen zorgt voor een terughoudende vraag. Bij kruislingkalveren is er ook sprake van een rustige vraag. Voor de komende week wordt in Nederland prijsdruk verwacht, maar de noteringen lijken vooralsnog niet veel meer te dalen.

Prognose: prijzen blijvend onder druk.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer