Handel in peen verloopt vlotter

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De handel in peen is geanimeerd. De export loopt vlotter dan in de voorgaande weken.

Er is beduidend meer vraag, de wasserijen hebben het druk. Het aantal vrije partijen peen is te overzien. Er is nog zeker een maand peen uit de bewaring nodig. De prijzen stijgen dan ook iets. Het tot dusver koude weer zorgt ervoor dat de vroege peen van de volle grond zeker niet eerder beschikbaar komt dan gebruikelijk. Die aanvoer zit de afzet van bewaarpeen dan ook niet in de weg.

€ 26 per 100 kilo

De goede peen wordt momenteel verhandeld voor € 130 tot € 135 per kist, wat neerkomt op € 26 per 100 kilo. Emmeloord kon in de vast gestemde markt de noteringen voor B-peen en schalenpeen verhogen met € 1,50, respectievelijk € 1 naar hetzelfde tarief van € 22 tot € 26. Veel van de peen gaat naar oostelijk Europa, maar de vraag is breed. Duitsland en België zijn in de markt voor veldgewas. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië vragen gewassen peen.

Geleidelijk aan komt er ook (Duitse) belangstelling van supermarkten voor vroege peen van de nieuwe oogst uit Spanje. Het prijsniveau daarvan staat nog steeds op € 35 per 100 kilo, gewassen, in big bags, af Spanje. Franco Duitsland komt dat neer op ca. € 50.

Prognose: prijs stijgt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.