Handel in ruwvoer gaat aantrekken

04-03-2020 | |
Foto: Studio 38 graden
Foto: Studio 38 graden

De ruwvoervoorraad begint hier en daar al op te raken. De voorraad is over de hele linie een stuk kleiner dan voorheen, na twee jaren met droogte en daardoor flinke handel in ruwvoer.

De markt krijgt nu ook te maken met de effecten van schade door ongedierte. In ieder geval in delen van Friesland en Groningen, maar ook in de Betuwe en de Achterhoek, hebben muizen flink huisgehouden. De ware omvang van de schade is echter pas zichtbaar als de percelen tot ontwikkeling komen, die staan nu nog in de winterstand. Bovendien is het niet simpel om balans op te maken, omdat de grond nog erg nat is.

Matig aanbod ingekuilde mais en kuilgras

Het aanbod ingekuilde snijmais is niet groot. Gegadigden moeten zoeken naar zowel volume als goede kwaliteit. Of de beschikbaarheid nog verbetert, is niet geheel duidelijk bij de voerhandel, omdat potentiële aanbieders even afwachten hoe het voorjaar zich ontwikkelt. Vraag en aanbod zijn net op elkaar afgestemd. De vraag naar ingekuilde snijmais begint toe te nemen.

Ook voor kuilgras is belangstelling, maar daarvoor geldt in grote lijnen hetzelfde als voor mais: matige beschikbaarheid qua volume en kwaliteit. Kuilgras doet, om een indicatie te geven, € 55 tot € 65 per ton.

Meer bierbostel beschikbaar

Er komt gaandeweg meer bierbostel beschikbaar. Dit kan goed geplaatst worden. De recente prijsverlaging van bierbostel heeft de handel verlevendigd. De marktprijs ligt nu wat onder de voederwaardeprijs.

Iets ruimer aanbod aardappelproducten

De aanvoer van aardappelproducten is wat verruimd. De prijzen blijven deze week ongewijzigd. Dat geldt ook voor tarwegistconcentraat. Stro wordt weinig verhandeld, tegen stabiele prijzen. Ook de vraag naar hooi is rustig.

Prognose: prijzen gelijk.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer