Handel mag rente heffen op factuur in coronacrisis

Een afnemer van een groente- en fruitgroothandel moet rekenrente betalen op een factuur die hij door de coronacrisis niet kon betalen.

Dat blijkt uit een uitspraak in een zaak die een levensmiddelengroothandel uit Amsterdam had aangespannen tegen een niet-betalende klant. De groothandel handelt onder meer in hoogwaardige groente en fruit.

Door de coronacrisis was een betalingsachterstand ontstaan bij een van de klanten. Deze klant erkent die achterstand, maar stelt dat gerekend is met een rekenrente van 12% en dat dat te hoog is.

Rechter: gerekend met rekenrente van 8%

De rechter oordeelt dat gerekend is met een rekenrente van 8% en dat het daarmee volgens de voorwaarde was en dat daarom betaald moet worden. De rechter roept op een betalingsregeling te treffen. De afnemer moet bovendien opdraaien voor de kosten van de gerechtelijke procedure aan de kant van de groothandel.

Het ging in deze zaak om een factuur van € 1.800. Zowel groothandel als afnemers in de horeca hebben door de coronacrisis veel omzet verloren, waardoor de liquiditeit onder druk kwam te staan.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.