Doorgaan naar artikel

Handel nieuwe oogst uien in aftastende fase

nieuwe oogst uien premium

Foto: Peter Roek

De nieuwe oogst uien zit in een aftastende fase.

Er is weinig aanbod, waardoor er niet veel handel is. Maar wat wordt verhandeld, gaat op hoog niveau. De plantuien staan er over het algemeen niet heel slecht voor op het land. Voor vroege plantuien, eind juli rooien, is € 30 per 100 kilo betaald.

Te vroeg de uien verkocht

Verschillende verwerkers proberen toch wat zaken te doen om niet achter het net te vissen. Er waren voor oogst 2023 al eerder kooprondes tussen grofweg € 15 tot € 25 per 100 kilo voor zaaiuien. Maar nu wil bijna niemand zakendoen; het is heel lastig. Onder de telers heerst namelijk het gevoel dat ze afgelopen seizoen te vroeg de uien hebben verkocht voor € 20 of € 30, terwijl de uienprijs later in het seizoen naar € 80 plus ging. Het komt er uiteindelijk op neer dat wordt betaald wat de boer vraagt, anders is er geen handel. Aan de andere kant proberen verwerkers en sorteerders zich niet gek te laten maken, want het corrigerende vermogen van de natuur is groot.

Overstappen op importuien

Momenteel gaat de handel in de oude oogst rustig door. Er zijn afgelopen week uien gekocht voor € 90 op de boer. In de baal is zelfs € 110 per 100 kilo betaald. Ondertussen willen sommige Europese klanten niet meer betalen voor oude oogst. Ze stappen over op importuien of wachten op nieuwe eigen oogst. Degene die verplichtingen hebben bij supermarkten, moeten soms wel de portemonnee trekken om een gat op te vullen; daar komen de hoge prijspieken vandaan. De laatste partijen worden weggewerkt en verwerkers vullen dagen door zoveel mogelijk hun vaste klanten te bedienen. Het is vooral kijken welke uien nog beschikbaar zijn en dat wordt dan aangeboden.

Dat de prijzen dit seizoen extreem hoog zijn, blijkt ook uit tarra-uien die al enkele weken voor € 20 per 100 kilo naar Polen gaan. Deze mindere uien gaan normaliter voor € 1 naar Oost-Europa, waar ze nu nogmaals worden nagekeken en dan versneden worden voor de (diepvries)industrie.

Prognose: vaste uienmarkt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin