Handel verdient even minder aan Conference-peer

Na de gevoelige prijsstijging van circa € 0,12 voor Conference-peren is bijkopen duur voor fruithandelaren.

Het duurt een paar weken voordat afnemers van handelaren de hogere prijzen ook betalen voor de peer. Handelaren zitten nu in die vertraagde werking van de markt, waarin prijsverhogingen niet snel door de hele keten worden betaald. Tegelijk is de voorraad bij telers en handelsbedrijven stevig opgelopen. Daardoor wordt op langere termijn voldoende verdiend, laat een handelaar weten.

Klasse 2 iets duurder

Dinsdag 28 januari lag de prijs op de veiling bij het Belgische BelOrta gemiddeld op circa € 0,75. Het aanbod voor de klok is door de lagere voorraad ook kleiner. 1 miljoen kilo stond voor de klok. De markt wordt stabiel genoemd en dat zal tot zeker na de internationale handelsbeurs FruitLogistica in Berlijn aanhouden, is de verwachting.

Gebronsde peren

Bij BelOrta stegen de gebronsde peren dinsdag een paar cent in prijs. Sommige exportmarkten nemen genoegen met een lagere klasse, zeker nu de hoogste prijzen voor de beste peren rond de € 0,85 liggen. Ook Italië klopt aan de deur voor Conference, laat de veilingverkoper weten. Het perenland zit zelf met een krappe dure voorraad Abate Fetel.

Termijnhandel

Bij de termijnhandel Fruittrading Company (FTC-index) is het aantal contracten nog niet fors. De notering voor de termijncontracten staat al ruim een week op € 0,79 en zal naar verwachting niet stijgen op de korte termijn. Dat is opvallend. Telers verwachten dat dit seizoen nog wel een prijsstijging tot € 0,90 mogelijk is.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.